úterý 14. května 2024

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

Izrael naráží na stále větší kritiku ohledně své operace v Pásmu Gazy. Výsledkem je také chystaný mezinárodní zatykač na premiéra Benjamina Netanjahua.

12101882633_89dabc0594_b

Na Benjaminem Netanjahuem se stahují mračna v podobě vydání mezinárodního zatykače.
Zdroj: Flickr

  • Na Benjaminem Netanjahuem se stahují mračna v podobě vydání mezinárodního zatykače.
  • Zdroj: Flickr

S největší pravděpodobností kvůli způsobení humanitární krize v Pásmu Gazy, hodlá Mezinárodní trestní soud (ICC) vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten by se tak dostal do stejné role jako ruský prezident Vladimir Putin, na něhož byl vydán zatykač v souvislosti s únosy ukrajinských dětí do Ruska. Pokud haagský mezinárodní soud skutečně hodlá Netanjahua za konání izraelské armády v Pásmu Gazy hnát k zodpovědnosti, bude to pro Židovský stát velká rána na poli světové politiky.

Podle webu The Times Of Israel se snaží Izrael ve spolupráci se Spojenými státy zásadnímu kroku ICC zabránit. Ten totiž jednotlivce stíhá zejména za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny, což by skrze Netanjahua mohlo mít na Izrael zdrcující dopad.

V konání své armády je však předseda vlády Židovského státu nekompromisní. Uvedl, že ani vydání zatykače neovlivní postup v Pásmu Gazy. Podle něho by odlišný krok představoval ohrožení každé demokracie, která bojuje proti terorismu.

Autor: Jan Skala

Související

53077660334_c97874dea9_b
Zahraniční

Část americké pomoci je už na Ukrajině. Brzy bude další, tvrdí Bílý dům

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu