sobota 27. července 2024

Nový RegioPanter křižuje Středočeský kraj

První RegioPanter PID již jezdí na trase S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Jde o první z objednaných 22 vlaků Pražské integrované dopravy.

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.

Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
Zdroj: Středočeský kraj

  • Nový RegioPanter na trati Praha - Kralupy nad Vltavou.
  • Zdroj: Středočeský kraj

Pražská integrovaná doprava (PID) již má na trase Praha – Kralupy nad Vltavou svůj první RegioPanter. Celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID zamíří do konce letošního roku na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji, přičemž navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o téměř pět tisíc míst. Tyto vlaky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí.

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec informoval, že nové RegioPantery budou součástí největší obnovy regionálních a dálkových vlaků od vzniku Českých drah, a mají přinést doslova kvalitativní revoluci na české železnici. „Nové vlaky jsou zároveň atraktivní alternativou k individuálnímu motorismu a pomohou nám uvolnit přetížené silnice ve Středočeském kraji,“ říká Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje a pokračuje: „Cestující jistě ocení dostatečně velké prostory pro umístění kočárků a jízdních kol anebo bezbariérovou přístupnost.

Pro hlavní město je klíčové, aby co nejvíce lidí, kteří sem denně dojíždí, využívalo kolejovou dopravu, což uleví přetíženým pražským silnicím. Zásadní je tedy zvyšovat komfort cestujících v hromadné dopravě a průběžně modernizovat vozový park,“ uvedl 1. náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti). Nové RegioPantery budou od prosince 2024 nasazeny na linku S4 Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem a na linku R41 Praha – Kolín – Kutná Hora.

Autor: Šimon Mitro

Související

vlak čd
Domácí

Výstavba vysokorychlostní trati mezi Brnem a Přerovem začne příští rok, říká Kupka

Deutsche Bahn
Ekonomika

Německý dopravce Deutsche Bahn propustí tisíce zaměstnanců

Vizualizace nové podoby Jihlavského nádraží
Domácí

Za dva roky se Jihlavané dočkají moderního nádraží

profimedia-0889217601
Domácí

Praha vyhlašuje boj špatně parkujícím řidičům. Zdraží odtah na dvojnásobek