Češi mění své návyky v hospodách. Podle průzkumu pro Plzeňský Prazdroj si dnes dvě třetiny hostů dávají při pití pauzu, střídají alkohol s nealkem nebo ho rovnou nahrazují.
Změnu chování potvrzuje i rostoucí zájem o nealkoholické pivo. Zatímco ještě před 20 lety tvořilo sotva procento spotřeby, dnes je to už 12 procent. Loni se v Česku vypilo rekordních 1,6 milionu hektolitrů nealka, zatímco konzumace alkoholického piva klesá. Mladí lidé a ženy navíc častěji kontrolují své pití a upřednostňují zdravější životní styl.
Zodpovědnější přístup hostů podle restauratérů přispívá k lepší atmosféře v podnicích – lidé se cítí příjemněji, zůstávají déle a častěji se vracejí. Tři čtvrtiny respondentů uvedly, že preferují klidnější prostředí s možností nerušeného rozhovoru. Z výzkumu také vyplynulo, že muži někdy čelí tlaku okolí, když si objednají nealko, ale mladší generace už přistupuje ke konzumaci s větším odstupem.