sobota 27. července 2024

Před Vánoci řádí kapsáři

V předvánoční době si dávejte obzvlášť pozor na kapsáře, v nákupních centrech roste počet krádeží.

peněženka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V narvaných nákupních centrech jsou kapsáři před Vánoci ve svém živlu. Zloděje na první pohled nepoznáte, oblíkají se samozřejmě jako všichni ostatní a svou oběť dokáží oloupit během několika sekund. Kapsáři navíc působí často organizovaně a pracují ve skupinách.

Abyste se kapsářům ubránili, tak musíte být obezřetní. Pokud nosíte cennosti a peníze mimo tašku, nikdy je nevkládejte do zadní kapsy kalhot, kde o nich nemáte přehled. Uschovejte je do vnitřních či předních kapes. V davu nemějte batohy a tašky na zádech, kam na ně nevidíte. Noste je raději z boku či zepředu. V žádném případě v nákupních vozících nenechávejte své cennosti.

Pokud se stanete svědkem kapesní loupeže, tak se obraťte na ostrahu, zaměstnance prodejny nebo volejte na linku 158.

Když se stanete obětí kapsáře, tak se obraťte na Policii ČR. Jestliže vám ukradli platební kartu, tak neprodleně kontaktujte vaši banku a nechte kartu zablokovat. Stejně tak pokud vám odcizili mobilní telefon, tak co nejrychleji kontaktujte operátora, aby vám zablokoval SIM kartu. Ztrátu dokladů také musíte ohlásit, aby nedošlo k jejich zneužití. Snažte se zapamatovat co nejvíce detailů z loupeže, jako odhadovaný čas, konkrétní místo atd.

Stejně tak si nenechávejte cennosti v autě. V předvánočním shonu roste i počet loupeží na parkovištích u nákupních center.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ukradené LEGO sety.
Krimi

Americký senior kradl a přeprodával tisíce LEGO setů

mastroi
Krimi

Loupež na objednávku? V italském muzeu zbyl z expozice za miliony jediný kousek

ViewImage (20)
Krimi

Do pražského zlatnictví šel za bílého dne se sekerou, vzal šperky za čtvrt milionu

noční ulice
Krimi

Skupina obchodovala s lidmi. Nutila Jihoameričanky k prostituci