sobota 27. července 2024

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Studie ukázala, že volně žijící stáda zvířat mohou lidem pomoci v boji s klimatickou krizí. Díky svému přirozenému chování dokáží jednak stimulovat růst rostlin, ale hlavně se podílí na zadržování uhlíku v půdě.

18201136370_c1b7fd2584_h

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Velká stáda přežvýkavců, jsou vnímána často jako producenti obrovského množství skleníkového plynu metanu, který je jako oxid uhličitý zodpovědný za oteplování planety. Vědci však nyní přišly s výzkumem, že některé druhy těchto zvířat naopak mohou ve volné přírodě dopady klimatické krize svým přirozeným chováním zmírňovat.

Odborníci se zaměřili na stádo zubrů evropských v Rumunsku. Zmínění býložravci svou migrací přes krajinu pomáhají dupáním udržovat uložený uhlík pod povrchem země. Svým trusem navíc krajinu hnojí a semena rostlin, které jsou podstatným uhlíkovým filtrem, rozsévají. Hojným spásáním rostliny je nutí k rychlejšímu rozrůstání.

Podle výsledků výzkumu dokáže tamní stádo bizonů, které v současné době čítá 170 jedinců, zachytit až 54 tisíc tun oxidu uhličitého za rok. To odpovídá ročním emisím 43 tisíc aut. Vědci zkoumali i další druhy zvířat, jako například slony, pakoně, ale i vlky, a zjistili, že i oni dokážou zmírnit dopad klimatických změn.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Yale School of Enviroment

Související

sokol
Domácí Fauna

Sokoli v Jeseníkách letos vyvedli rekordní počet mláďat

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Světové lesy ohrožují invazní druhy a požáry způsobené klimatickými změnami

Samice zubra ze Zoo Praha
Domácí Fauna

Dva zubři ze Zoo Praha míří do volné přírody

divočák
Domácí

Liberecký kraj zpřísňuje opatření před africkým morem prasat