Zmrzliny a ledové nápoje jsou plné bakterií, zjistili při kontrolách inspektoři

Inspektoři v letošní sezóně zkontrolovali 146 vzorků točených a kopečkových zmrzlin. Téměř 50 procent jich nevyhovělo. U ledových nápojů neprošla dokonce víc než polovina kontrolovaných vzorků.

zmrzlina

Provozovatelé zanedbávají hygienu už při samotné výrobě zmrzliny nebo ledů. Lépe na tom nejsou ani v případě jejich skladování.
Zdroj: pixabay.com

  • Provozovatelé zanedbávají hygienu už při samotné výrobě zmrzliny nebo ledů. Lépe na tom nejsou ani v případě jejich skladování.
  • Zdroj: pixabay.com

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce potvrdili, že v letošní sezoně velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a také ledu do nápojů. Vysoký podíl odebraných vzorků nevyhovoval předpisům, které se týkají limitů pro přítomnost bakterií, a proto jsou pro spotřebitele velmi rizikové.

Ze vzorků odebraných do září nevyhovělo celkem 46 procent vzorků zmrzliny a 57 procent vzorků ledu do nápojů. Inspektoři se zaměřují zejména na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů a také kontrolují zařízení na jejich přípravu. Kontroly se prováděly hlavně v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

Počet nevyhovujících vzorků zmrzlin a ledu v posledních letech

rok nevyhovující vzorky zmrzliny nevyhovujících vzorky ledu
leden až srpen 2025 46 % 57 %
2024 52 % 37,5 %
2023 45 % 64 %
2022 53,3 % 74,5 %
2021 48,3 % 68,6 %
2020 51 % 51 %

Letos inspektoři laboratorně vyhodnocovali 146 vzorků točené a kopečkové zmrzliny. Hned 67 z nich, tedy 46 procent, nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzliny se našly nadlimitní počty škodlivých bakterií. Pravděpodobně se tam dostaly kvůli nedostatečné hygieně při výrobě zmrzliny, případně také při nedostatečné sanitaci zařízení a kontaminací bakterií ze stroje na zmrzlinu a zase zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažovala vanilková zmrzlina.

Inspektoři zkontrolovali i 53 vzorků ledu do nápojů. A 30 z nich, tedy 57 procent, nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Z kontrol tak vyplývá, že provozovatelé podceňují rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě i při skladování a prodeji zmrzlin a ledových nápojů. Takovým provozovatelům inspektoři na místě zakázali užívání zařízení, například zmrzlinovač, nebo jim zakázali vyrábět led, nařídili sanitaci a také následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

mrtvi-hlodavci-v-restauraci-v-plzni-inspekce-objevila-i-plisne-a-spinu-11_denik-630-16x9@2x
Domácí

Inspekce zavřela kuchyni ve vyhlášené plzeňské restauraci, našla tam mrtvé myši

spumone
Světové dny Jídlo

Den spumone

ViewImage (1)
Domácí

Jíst na Bramberku je o zdraví. Inspekce odhalila otřesný stav kuchyně

sušenky zmrzlina
Světové dny Jídlo

Den sušenek se zmrzlinou