pátek 14. června 2024

Zlínská zoo hlásí kapybaří nadělení

Rodinná skupina kapybar, která obývá výběh v jihoamerické oblasti zoo, se na začátku dubna rozrostla hned o šest mláďat. Jedná se o nejpočetnější odchov v historii zlínské zoo, všechna mláďata zdárně prospívají.

DSC_5960   Kapybary

Kapybara.
Zdroj: Zoo Zlín

  • Kapybara.
  • Zdroj: Zoo Zlín

První měsíc života strávila mláďata společně se svou matkou v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní si již všichni připojili k dalším členům skupiny a společně si užívají rozhlehlý výběh.

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již osmdesát mláďat,“ uvedla Romana Mikešová, vedoucí marketingu. Kapybary se páří ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kila. „Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba čtyři měsíce,“ přiblížila chovatelka Ivana Jakšičová. Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také tři odrostlá mláďata z předchozích let.

Kapybara je indiánský výraz pro Pána travin

Domovinou kapybar je jihoamerický kontinent, vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Jsou to největší žijící hlodavci na světě, samice jsou mohutnější než samci. Délka jejich těla se pohybuje kolem 130 centimetrů, dospělí jedinci váží kolem 70 až 80 kilo. Zdržují se většinou podél řek a jezer, v bažinatých územích a v močálech. Tyto oblasti vyhledávají nejen kvůli bohatému travnatému porostu, ale také z termoregulačních důvodů. Na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Výborně plavou, jsou mistři v potápění, pod vodou vydrží až deset minut. Oči, uši a nosní otvory mají vysoko na hlavě, ponořenou kapybaru tak není ve vodě téměř vidět. Dokáží ve vodě i spát, nos drží těsně nad hladinou. Mezi prsty na nohou mají kapybary plovací blánu, která jim pomáhá při plavání. Žijí většinou ve skupinách tvořených jedním dominantním samcem a harémem různě starých samic. Na jejich jídelníčku najdeme výhradně rostlinnou potravu – traviny, vodní rostliny, výhonky mladých dřevin, různé ovoce. Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitamínové granule, milují červenou řepu a čínské zelí. Kapybary dospívají ve stáří 15 měsíců, v lidské péči se dožívají až 12 let.

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená pán travin. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, například Kolumbie lov kapybar zakázala.

Související

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary

17
Ostatní Fauna

Vzácní vodní jaguáři se narodili ve zlínské zoo. Otec se o ně stará víc než matka

Krmení rejnoků v Zoo Zlín
Domácí Tipy na výlety

Do Zoo Zlín jen za korunu. Akce platí pro české i slovenské studenty

327562625_841511567145656_3399317024739355332_n.jpg
Ekonomika

Zoo Zlín je mezi českými zahradami ekonomickým tygrem