úterý 22. října 2024

Zelenskyj a Biden podepsali klíčovou desetiletou dohodu na summitu G7

Nová dohoda posiluje bezpečnost Ukrajiny. Na summitu G7 ji podepsali Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj.

profimedia-0879631962

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden.
Zdroj: Profimedia

  • Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden.
  • Zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americká hlava státu Joe Biden podepsali na summitu G7 v Itálii desetiletou americko-ukrajinskou bezpečnostní dohodu. Tento dokument, který má posílit bezpečnost Ukrajiny a připravit ji na budoucí členství v NATO, je považován za klíčový krok ve vztazích obou zemí.

Lídři G7 se shodli na využití výnosů ze zmrazeného ruského majetku k poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 50 miliard dolarů. První část financí by mohla dorazit již letos. Moskva tento krok označila za zločinný a pohrozila odvetou. Zelenskyj poděkoval za novou podporu, kterou Ukrajina využije na rekonstrukci, humanitární potřeby a armádu.

Politici zdůraznili nutnost dojednání technických detailů půjčky, což by mohlo trvat několik týdnů. G7 zároveň vyzývá Čínu, aby přestala podporovat ruskou agresi a kritizuje její obchodní praktiky. Evropská komise je připravena zavést cla na čínské elektromobily.

Na summitu se sešli prezidenti a premiéři členských států G7, včetně šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyen a předsedy Evropské rady Charlese Michela. Očekává se také vystoupení papeže Františka, který se zaměří na otázky umělé inteligence a situaci ve Středomoří.

Summit se koná v luxusním středisku Borgo Egnazia za přísných bezpečnostních opatření. Na pořádek dohlíží několik tisíc policistů a vojáků.

Autor: Šimon Mitro

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

GaY_zssXcAAWlUv
Zahraniční

Další bezesná noc v Kyjevě. Rusko buší do ukrajinského hlavního města

profimedia-0922699213
Zahraniční Výročí

První černošská a asijská žena nominovaná na prezidentku USA. Kamala Harris slaví 60

GaJykt9bQAA6CnV
Zahraniční

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml