pátek 3. října 2025

Z jablek se dá udělat kečup, nepečený dort i domácí likér

Jablka lze uskladnit do sklepa, zavařit do sklenic, uložit do mrazáku, usušit z nich křížaly, udělat z nich mošt, přesnídávku nebo upéct závin. Existují však i jiné méně známé způsoby zpracování.

bohatá úroda jablek

Ilustrační fotografie.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: pixabay.com

Z jablek se dá připravit také nepečený dort prokládaný piškoty. Nastrouhaná jablka se dají společně se šťávou a pudinkem vařit, Přidat lze cukr, skořici nebo hřebíček. Pak se střídavě s piškoty naskládají do formy. Po vychlazení v lednici se dá dezert dozdobit domácí šlehačkou.

Málo známý je jablečný kečup. Příprava je stejná jako u toho rajčatového. Jablka společně s cibulí, octem a kořením podusíme do měkka v hrnci. Směs se poté rozmixuje a propasíruje. Jablečný kečup se skvěle hodí k masům a sýrům.

Doma lze z jablek připravit také sladký a voňavý jablečný likér. Očištěná jablka se nechají několik týdnů stát zalitá ve skleněné nádobě v rumu a koření. Po scezení se likér osladí cukrem a medem a nechá se několik týdnů dozrát.

Autor: Zuzana Beranová

Související

bohatá úroda jablek
Domácí

Jablek je letos třikrát víc než loni. Budou proto levnější

jabloň
Světové dny Zdraví

Den jablek

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný

jabloně
Domácí

Českého ovoce bude letos méně