Na houbový tatarák houby povaříme do měkka. Po jejich vychladnutí k nim přidáme sůl, koření podle chuti, hořčici, sójovou omáčku, worcester a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně rozmixujeme. Směs podáváme na osmažené topince. Dozdobit můžeme čerstvou cibulí nebo bylinkami.
Na houbové carpaccio se nejlépe hodí podle italského receptu pravé hřiby. Čerstvé houby omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, poskládáme na talíř a pokapeme pro změknutí citrónem. Po odležení je pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a na vrch nastrouháme parmezán a dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.
Dobře budou houby chutnat i na sladko. Jeden z nejjednodušších receptů se skládá z dozlatova opečených asi dva centimetry širokých plátků pýchavky, které se po vyjmutí z pánvičky ještě teplé obalí v cukru se skořicí. Dají se jíst teplé i studené.
Houby můžou být i ve sladkých palačinkách. Palačinky si připravíme obvyklým způsobem. Na pánvičce houby osmažíme a smícháme je se zakysanou smetanou, cukrem a jahodami. Směsí se naplní palačinky. Houby lze přidat i do různých buchet.