čtvrtek 31. července 2025

Z hub uvaříte i tatarák, carpaccio nebo sladký dezert

Houby se dají kromě zamražení a usušení také zavařit do sklenic. Kromě tradiční smaženice z nich lze připravit i houbový tatarák, carpaccio nebo řadu sladkých dezertů.

houby

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na houbový tatarák houby povaříme do měkka. Po jejich vychladnutí k nim přidáme sůl, koření podle chuti, hořčici, sójovou omáčku, worcester a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše společně rozmixujeme. Směs podáváme na osmažené topince. Dozdobit můžeme čerstvou cibulí nebo bylinkami.

Na houbové carpaccio se nejlépe hodí podle italského receptu pravé hřiby. Čerstvé houby omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, poskládáme na talíř a pokapeme pro změknutí citrónem. Po odležení je pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a na vrch nastrouháme parmezán a dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou. 

Dobře budou houby chutnat i na sladko. Jeden z nejjednodušších receptů se skládá z dozlatova opečených asi dva centimetry širokých plátků pýchavky, které se po vyjmutí z pánvičky ještě teplé obalí v cukru se skořicí. Dají se jíst teplé i studené.

Houby můžou být i ve sladkých palačinkách. Palačinky si připravíme obvyklým způsobem. Na pánvičce houby osmažíme a smícháme je se zakysanou smetanou, cukrem a jahodami. Směsí se naplní palačinky. Houby lze přidat i do různých buchet. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

water_puddle_rocks_wet_rain_raining_droplets_nature-705963
Domácí

Přišly deště, sucho zůstává. Spodní vody zatím srážky příliš nezaregistrovaly

houby
Domácí

Vedra houbám nepřejí. Kdy začnou znovu růst, není jisté

508347585_10228141091488694_7062455094916181099_n
Domácí

Houbaři zažívají dobré dny. Rostou takřka po celé republice

494015006_3132504790259520_4481960756105595491_n
Domácí

Rostou! Úlovky hlásí houbaři z celé republiky