„Rozbory směsného komunálního odpadu ukázaly, že každý obyvatel vyhodí průměrně 26 kilo potravin ročně, tedy asi půl kila týdně,“ uvedla hlavní řešitelka projektu Lucie Veselá Mendelovy univerzity v Brně. Vyhozené potraviny tvoří přibližně 13 procent směsného komunálního odpadu.
Podle výzkumu lidé v Praze nejčastěji vyhazují ovoce, zeleninu a pečivo. Množství a skladba vyhozeného jídla souvisí s prostředím, kde lidé žijí. Nejvíc se plýtvá v zástavbě s luxusními domy, kde lidé častěji vyhazují hotová jídla, která jim nechutnají. Na sídlištích se zase víc plýtvá pečivem. Ovoce a zeleniny vyhazují nejvíc domácnosti na venkově a ve vyloučených lokalitách, kde je možnost vlastního pěstování.
Mezi hlavní důvody vyhazování patří prošlé datum spotřeby, zkažení potravin, nadměrné množství nakoupených potravin ve slevách či akcích, zapomenuté nebo zkažené jídlo a příliš velké porce na talíři.
„Nízkopříjmové domácnosti zpravidla lépe plánují spotřebu a víc sledují data spotřeby. Naopak u domácností s vyššími příjmy jsou častým důvodem vyhazování potravin nesplněná očekávání – jednoduše jim nechutnají. Rozdíl je také možné pozorovat u motivace ke snížení plýtvání, zatímco u nízkopříjmových převažuje snaha ušetřit, vyšší příjmové skupiny víc slyší na argumenty spojené se sociální a ekologickou odpovědností,“ objasnila výzkumnice Irena Baláková.