sobota 27. července 2024

Vrah, sadista a pedofil. Brány vězení opustil muž, co o vlásek unikl trestu smrti

Ačkoliv mu hrozil trest smrti, je dnes odsouzený sadistický pedofil a bestiální vrah Zdeněk Moré na svobodě. Podle soudu byla jeho léčba účinná a další pobyt za mřížemi není nutný.

df7z8gh-690

Zdeněk Moré na snímku z devadesátých let.
Zdroj: Kriminalistický ústav

  • Zdeněk Moré na snímku z devadesátých let.
  • Zdroj: Kriminalistický ústav

Pokud by v roce 1990 tehdejší prezident Václav Havel nepodepsal zákon, jímž zrušil trest smrti, patřilo by dnes jméno Zdeněk Moré pouze do učebnic dějin kriminalistiky. Ale protože se tak stalo, je Moré stále mezi živými a dokonce už i opustil vězeňskou celu, kde si za celý svůj život odseděl celkem 53 let. Nejprve za krádeže a vloupání, ale 7. června 1989 spáchal ten nejotřesnější čin, vraždu 11leté holčičky, za což nad ním visela oprátka. Původně vynesený rozsudek trestu smrti ale nakonec soud změnil na doživotí, aby jej pak snížil na 25 let a nařídil rovněž psychiatrickou léčbu. Ta podle Obvodního soudu pro Prahu 8 splnila svůj účel a není důvod odsouzence držet dále za mřížemi.

Svou oběť si Moré vyhlédl v pražském sadě, kam se 11letá Hanička vydala trhat třešně. Pohled na děvče na žebříku jej podle jeho tehdejší výpovědi vzrušil natolik, že už si nemohl pomoci. Dívku strhl ze žebříku, brutálně ji znásilnil a nakonec podřízl sadařským nožem. Nad mrtvým tělem pak začal onanovat a následně jej odtáhl do nedalekého křoví a nůž hodil do potoka. Mrtvolu dívky pak objevil její spolužák.

Morému, jehož znalci popisují jako sexuálního devianta, které vzrušuje pohled na krev, je nyní 75 let. Obvodní soud na Praze 8 ho propustil 13. září z psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Autor: Jan Skala

Související

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

profimedia-0891875253
Krimi

Za smrt dvou dětí na nelegálních závodech potrestal soud ženu doživotím

profimedia-0889217601
Domácí

Praha vyhlašuje boj špatně parkujícím řidičům. Zdraží odtah na dvojnásobek

Kateřina Siniaková na turnaji září ve dvouhře i čtyřhře.
Tenis

Vydřená výhra Siniakové i famózní Samson. Češky ve Stromovce postupují