úterý 14. května 2024

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

Ornitologové mapovali v Jeseníkách soví populaci. V regionu žije cekem šest druhů.

Puštík bělavý

Puštík bělavý
Zdroj: Flickr

  • Puštík bělavý
  • Zdroj: Flickr

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem v polovině dubna organizovaly akci sčítání sov v CHKO Jeseníky. Dobrovolníci, mezi nimiž byli profesionální i amatérští ornitologové, se sešli, aby pomohli zaznamenat hlasové projevy sov na předem vytipovaných trasách.

Cílem akce bylo získat detailní informace o početnosti a rozšíření šesti druhů sov žijících v Jeseníkách. „Takto organizované sčítání sov jsme uspořádali poprvé a doufám, že se stane tradicí. Nejde pouze o mapování těchto pozoruhodných tvorů, ale také o setkání zájemců o přírodu, vzájemnou výměnu znalostí a zkušeností,“ říká jeden z organizátorů Daniel Křenek z AOPK ČR.

Kromě poslechu využívali ornitologové i moderní techniku v podobě diktafonů umístěných v lesích, kde je předpoklad výskytu sov. V jedné oblasti dokonce slyšeli i vytí vlků. První výsledky sčítání ukázaly přítomnost šesti samců kulíška nejmenšího a i jednoho samce výra velkého. Nejvzácnějším druhem byl puštík bělavý, který se v této oblasti usadil teprve nedávno. Puštík obecný byl nejčastěji zaznamenaným druhem s celkem 26 teritorii, včetně pozorování páru při tokání. Také bylo zjištěno devět samců vzácného sýce rousného. Kromě sov byli zaznamenáni dva jeřábci lesní a osm sluků lesních.

Za zmínku stojí, že nejmladšímu účastníkovi, který noční pochůzku bez problémů zvládl, samozřejmě v doprovodu dospělého, bylo 10 let. Zapojení takto mladých lidí nás těší, považujeme za důležité, aby získávali vztah k přírodě,“ dodává Miroslav Havira z AOPK ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej