pondělí 30. června 2025

Už nikdy steak ani burger. Americké klíště způsobuje alergii na červené maso

V USA se rapidně zvýšil počet lidí alergických na červené maso. Můžou za to klíšťata.

49892665381_07b5cca422_c

Klíště Americké.
Zdroj: Flickr

  • Klíště Americké.
  • Zdroj: Flickr

V roce 2009 zaznamenali lékaři jen několik desítek případů, letos je jich prý už 450 tisíc. Agresivním klíšťatům se podle odborníků daří díky vysoký teplotám a rozšiřují se i do míst, která pro ně byla před lety příliš chladná a nehostinná, z Mexika a jihu USA už se dostala do celé země.

Při přisátí vpustí americké klíště do lidského těla molekulu sacharidu alfa-gal, která není pro lidské tělo běžná, proto si organismus rychle vytvoří protilátky a nepřátelskou molekulu zlikviduje. Jenže červené maso obsahuje stejný sacharid, a tak se infikované tělo po jeho požití začne bránit stejně. Nastává alergická reakce, která může zahrnovat otok, vyrážku, zažívací problémy, dýchací obtíže i život ohrožující anafylaktický šok.

Lékaři Američany upozorňují, že k alergické reakci nedochází ihned po konzumaci červeného masa. Reakce se často objeví po třech až šesti hodinách. Léčba zatím neexistuje, pacient se tak musí smířit s tím, že si už nikdy nedá steak nebo burger.

Několik případů alergie se objevilo v Německu, Francii, Švédsku, Austrálii nebo v Japonsku. Zatím není jasné, jestli se do zemí dostalo americké klíště, anebo se jedná o reakci po kousnutí místními klíšťaty.

Autor: Zuzana Beranová

Související

IMG_9930
Zahraniční Video

Kavárny plné obrovských hlodavců lákají milovníky zvířat

GpabWpaX0AAvG8k
Zahraniční

Zástupci Konga a Rwandy podepsali dohodu. Trump chce tamní nerosty

nákladní loď
Zahraniční

Čína a USA podepsaly obchodní příměří

dolar
Ekonomika

Americká ekonomika zpomalila, dolar oslabuje