V roce 2009 zaznamenali lékaři jen několik desítek případů, letos je jich prý už 450 tisíc. Agresivním klíšťatům se podle odborníků daří díky vysoký teplotám a rozšiřují se i do míst, která pro ně byla před lety příliš chladná a nehostinná, z Mexika a jihu USA už se dostala do celé země.
Při přisátí vpustí americké klíště do lidského těla molekulu sacharidu alfa-gal, která není pro lidské tělo běžná, proto si organismus rychle vytvoří protilátky a nepřátelskou molekulu zlikviduje. Jenže červené maso obsahuje stejný sacharid, a tak se infikované tělo po jeho požití začne bránit stejně. Nastává alergická reakce, která může zahrnovat otok, vyrážku, zažívací problémy, dýchací obtíže i život ohrožující anafylaktický šok.
Lékaři Američany upozorňují, že k alergické reakci nedochází ihned po konzumaci červeného masa. Reakce se často objeví po třech až šesti hodinách. Léčba zatím neexistuje, pacient se tak musí smířit s tím, že si už nikdy nedá steak nebo burger.
Několik případů alergie se objevilo v Německu, Francii, Švédsku, Austrálii nebo v Japonsku. Zatím není jasné, jestli se do zemí dostalo americké klíště, anebo se jedná o reakci po kousnutí místními klíšťaty.