pondělí 22. dubna 2024

Tučňáčata jsou ve školce, učí se tam plavat a jíst z ruky

Pět mláďat tučňáků brýlových, která se vylíhla v zoo ve Dvoře Králové, oddělili chovatelé od dospělých ptáků. Učí se přijímat potravu z ruky chovatelů a postupně se seznamují s vodou. Až přepeří, uvidí je i návštěvníci.

spdk_2024_02_22_helena-hubackova_mladata-tucnaka-2

Mládě tučňáka brýlového.
Zdroj: Safari park Dvůr Králové

  • Mládě tučňáka brýlového.
  • Zdroj: Safari park Dvůr Králové

Ve skupince je jeden samec, jedna samice a tři mláďata dosud neurčeného pohlaví. „Při pobytu v zázemní školce se tučňáci naučí přijímat krmení z ruky chovatele. To je důležité proto, aby při krmení v expozici měli chovatelé později přehled nad tím, zda dobře žerou,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský. U hejnových ptáků, kteří jsou si velmi podobní, by to mohl být jinak problém. Chovatelé proto podle doporučení evropského chovného programu odeberou tučňáčata z hnízd kolem šestého týdne věku. To zhruba odpovídá době, kdy nory začnou poprvé zkusmo opouštět.

„V té době mají ještě prachové peří a hrozí jim velké nebezpečí, že by mohla spadnout do vody. Prachové peří je nasákavé, a tak by se takřka jistě utopila,“ upozorňuje zoolog. Určité riziko hrozí i od ostatních tučňáků v kolonii. „Dospělí se občas mezi sebou hašteří a víme, že například samci často útočí na cizí mláďata samčího pohlaví. Samice zase na ta samičího. I tady potom hrozí pád do vody,“ popisuje Michal Podhrázský. Protože jsou tučňáčí mláďata v době, kdy zkouší noru opouštět, ještě menší než dospělí a váží kolem dvou kilo, v souboji by měla nevýhodu.

V zázemí je čeká také první kontakt s vodou. Mají připravený mělký bazének, v němž budou zdokonalovat své plavecké dovednosti. „Dvojice tučňáků vylíhnutá jako první je již přepeřená a vodu zkoušejí. Tři další musejí nejprve vypelichat. A poté, co si budou všichni ve vodě jistí, je vypustíme do expozice,“ plánuje Podhrázský.

Tučňáky brýlové chovají jen dvě zoo u nás

Tučňák brýlový obývá jihoafrické pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky. Patří k ohroženým druhům a v přírodě jich dál ubývá. Kvůli zmenšování přirozeného prostředí se relativně často vyskytuje i v blízkosti lidských sídel. Navzdory tomu ale člověk zůstává jeho největším nepřítelem, a to kvůli drancování přírodních zdrojů ryb. Pro tučňáky a další mořské živočichy kvůli tomu nezůstává dostatek potravy. I proto jsou potravou tučňáků v safari parku výhradně mořské ryby z certifikovaných zdrojů, od dodavatelů, kteří garantují co nejvíc udržitelný a k přírodě ohleduplný přístup k lovu. Stále vážnější je i nepřímá hrozba uvíznutí ve vlečných sítích nebo vypouštění odpadů do moří a oceánů. Zásadní problém představují i mikroplasty.

Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, páry jsou věrné hnízdní noře i partnerovi přinejmenším několik let. Kromě Dvora Králové chová tučňáky brýlové v Česku pouze zoo v Ústí nad Labem.

Související

Zoo Ostrava
Světové dny Fauna

Den milovníků zoo

Em9UmrtVcAALFKT.jpg
Ostatní Video

Ráj na zemi. Tak si v japonské zoo žijí kapybary

free-photo-of-priroda-pisek-zvire-zem
Domácí

Horká léta vyhání šakaly z Balkánu. Ti se usídlili na Pálavě

01 (1).jpeg
Ostatní

V zoologických zahradách se po zimním spánku probouzejí medvědi