sobota 27. července 2024

Televizní poplatek by se měl zvýšit na 150 korun, navrhuje ministerstvo

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšení televizního a rozhlasového poplatku s účinností od příštího roku.

ČT

Ilustrační foto.
Zdroj: najbrt.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: najbrt.cz

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšení televizního poplatku na 150 korun měsíčně a rozhlasového o deset korun na 55 korun. Původní plán na zvýšení televizního poplatku na 160 korun byl přepracován, avšak navržená výše rozhlasového poplatku zůstala beze změny. Vláda by mohla v příštích letech zvyšovat poplatky o inflaci, pokud by překročila šest procent od poslední změny, což vyplývá z aktuálního návrhu mediálních novel.

Podle ministerstva by navrhované zvýšení poplatků mělo pouze vyrovnat příjem České televize a Českého rozhlasu, aby mohly nadále poskytovat veřejnoprávní službu na současné úrovni. Televizní poplatek se nezměnil od roku 2008, což znamená, že jeho reálná hodnota loni klesla na 61 korun. Rozhlasový poplatek zůstává na stejné úrovni od roku 2005 a jeho reálná hodnota klesla na 25 korun.

Návrh rovněž počítá s rozšířením okruhu plátců, kteří by měli platit poplatky za veřejnoprávní média. Nově by měli platit všichni, kteří mají jakékoliv zařízení pro příjem veřejnoprávních médií, včetně mobilů, tabletů nebo počítačů. Firmy by měly platit podle počtu zaměstnanců, zatímco malé firmy a OSVČ by byly osvobozeny od poplatku. Firmy pronajímající auta by platily rozhlasový poplatek za každé vozidlo.

Novela rovněž snižuje dobu oznámení o sponzorování televizních a rozhlasových pořadů na 260 hodin za rok, což je asi 85 procent z roku 2023, kvůli nadměrnému užívání sponzoringu v České televizi. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) již dříve oznámil, že vládní koalice s návrhem souhlasí.

Autor: Šimon Mitro

Související

nora
Domácí

Pořad 168 hodin končí, může za to také špinavé prádlo Fridrichové s Wollnerem

nora
Domácí

Je mi to líto, píše Fridrichová o konci 168 hodin. Karma je zdarma, reaguje Wollner

Václav Neužil, Sarah Haváčová a Denisa Barešová ve filmu Smetana.
Film a TV

ČT představila podzimní nabídku. Neužil ztvární Smetanu, vrátí se Docent i StarDance

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Předvolební superdebatu České televize řeší velká mediální rada