sobota 27. července 2024

Svět punku je v slzách. Zemřela jedna z jeho největších ikon

Legendární punker Shane MacGowan se držel přísloví "žij rychle a zemři mladý". Osud mu však vyměřil 65 let, přestože poslední roky jej už sužovala řada nemocí.

Shane MacGowan v době, kdy byl členem své kapely Shane MacGowan And The Popes.

Shane MacGowan v době, kdy byl členem své kapely Shane MacGowan And The Popes.
Zdroj: Flickr

  • Shane MacGowan v době, kdy byl členem své kapely Shane MacGowan And The Popes.
  • Zdroj: Flickr

Ve věku 65 let zemřel jeden z nejvýraznějších představitelů původního britského punku a dlouholetý frontman kapely The Pogues Shane MacGowan. Ten podlehl dlouhodobým vleklým problémům, kdy musel být v červenci letošního roku hospitalizován na jednotce intenzivní péče, kde si léčil vleklé zánětlivé onemocnění.

Z nemocnice byl propuštěn teprve před pár dny. Hudební historici se shodují na tom, že MacGowana dohnal jeho rock n´rollový styl života, v němž nechyběly tvrdé drogy a mnohaletá alkoholová závislost. Poslední roky byl také upoután na invalidní vozík, když si v roce 2015, v okamžiku kdy odcházel ze studia v Dublinu, zlomil po pádu pánev.

Hudební kariéru MacGowan odstartoval v roce 1977, tedy přesně v tu dobu, kdy britské ostrovy zachvátila punková horečka. Sám vždy přiznával lásku ke své irské domovině a proto do punkové hudby jeho kapely The Pogues neustále vpravoval vlivy irské lidové hudby a keltského folklóru. S The Pogues zažil, coby hlavní persona kapely, největší úspěch v osmdesátých letech. V roce 1991 jej ale pro jeho nepřizpůsobivé chování ostatní spoluhráči vyhodili a MacGowan si postavil vlastní kapelu Shane MacGowan And The Popes, s níž působil do roku 2005, aby se pak přidal k reaktivovaným The Pogues, s nimiž však už nenatočil žádnou desku.

MacGowan byl blízkým přítelem rovněž nedávno zesnulé zpěvačky Sinead O´Connor. Ta jej údajně v roce 2001 udala na policii za přechovávání heroinu, čímž mu chtěla pomoci od závislosti.

Autor: Jan Skala

Související

Tomáš Vendl
Hudba

Zemřel bývalý basista Master´s Hammer. Kapely, která změnila svět tvrdé hudby

profimedia-0210946991
Domácí

Zemřel Karel Dyba, letitý ministr z vlád Václava Klause a Petra Pitharta

1280px-John_Mayall_2007.07.05_001
Hudba

Zemřel John Mayall. Muž, který dokázal hrát blues v britských podmínkách

7df79a3b1446b58e84f03502e9c2be3d
Hudba

Zemřel bubeník Ivan Polák. Byl členem Vitacitu a kapely Wanastowi Vjecy