Svatomartinská husa zdražila. Češi si ji radši dají doma než v restauraci

Letos si za svatomartinské menu lidé výrazně připlatí. Podle restauratérů se cena kompletní porce pohybuje kolem 450 až 600 korun, zatímco ještě před pár lety se dala ochutnat i za polovinu.

husa svatomartinská

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Blíží se svátek svatého Martina a s ním i konzumace tradiční pečené husy se zelím a knedlíkem. Letos si za ni lidé v restauraci připlatí. Zdražení způsobily vyšší ceny drůbeže, energií i práce. Restaurace už hlásí menší počet rezervací než loni. Část pravidelných hostů se rozhodla připravit si husu doma. Domácí varianta vyjde na 200 až 250 korun na osobu, záleží na kvalitě masa a přílohách.

Nejčastěji se peče husa s červeným zelím a houskovým knedlíkem, oblíbené jsou i modernější úpravy – třeba konfitované stehno nebo husa na jablkách a víně. K ní se tradičně podává mladé Svatomartinské víno, které se letos podle vinařů vydařilo díky teplému září.

Autor: Sandra Tušková

Související

profimedia-0668698018
Domácí

Svatomartinská husa láká Čechy. Nabídka v restauracích roste

profimedia-0736737008
Ostatní Tipy na výlety

Co podniknout na svatého Martina? Kromě hodů můžete zavítat na otevření rozhledny či výstavu koček

profimedia-0668695702
Domácí Jídlo

Ze svatomartinské husy je luxusní zboží. Její chov se nevyplatí