Podle gastroenterologů má až 70 procent imunitních buněk sídlo právě ve střevech. Když jsou v rovnováze, podporují obranyschopnost těla a zlepšují i náladu. Naopak narušená střevní mikroflóra může vést k únavě, podrážděnosti nebo až k depresím.
Výživoví specialisté upozorňují, že pro zdraví střev je klíčová pestrá strava s dostatkem vlákniny, kvašených potravin jako kysané zelí, kimchi nebo kefír a omezení průmyslově zpracovaných jídel. Výzkumy dokonce potvrzují, že by člověk měl za týden zkonzumovat na třicet různých druhů zeleniny a ovoce, aby měl dostatečně pestrou stravu.
Podle odborníků právě ve střevech vzniká většina serotoninu – hormonu dobré nálady. Pokud střevní mikrobiom nepracuje správně, lidé se cítí hůř i psychicky.
Zajímavostí je, že výzkumy potvrzují i vliv stresu na trávení – dlouhodobé napětí mění složení střevní mikroflóry, čímž oslabuje imunitu. Proto lékaři zdůrazňují, že péče o psychickou pohodu a zdravá strava jdou ruku v ruce.