Podle výzkumu jsou děti matek s dietou bohatou na potraviny vyvolávající mírný zánět, jako je červené maso a sladké nápoje, častěji náchylné k rozvoji cukrovky 1. typu.
Cukrovka 1. typu, známá také jako dětská cukrovka, je autoimunitní onemocnění způsobující chronický zánět slinivky břišní. Její výskyt v Evropě od 90. let roste, což vede vědce k hledání příčin. Nová studie publikovaná v časopise Journal of Epidemiology & Community Health sledovala téměř 68 000 dánských žen, které porodily mezi lety 1996 a 2002, a jejich děti průměrně 17 let.
Výzkumníci hodnotili zánětlivost mateřské stravy během těhotenství na základě dotazníků o konzumaci 38 skupin potravin. Potraviny jako červené a průmyslově zpracované maso, sladké nápoje, bílé pečivo či smažená jídla zvyšují zánět. Naopak nižší zánětlivost měly diety s větším množstvím cibule, rajčat, celozrnných výrobků, zeleniny, ovoce, kávy a čaje.
Z 68 tisíc dětí bylo 281 diagnostikováno s cukrovkou 1. typu, tedy necelá půl procenta. Riziko onemocnění bylo výrazně vyšší u dětí matek s „zánětlivější“ stravou. Vedoucí studie Sjurdur Frodi Olsen upozornil, že období kolem poloviny těhotenství je obzvlášť citlivé a plod je v tomto čase náchylný k vlivu matčina životního stylu.
Studie také zmiňuje další rizikové faktory, jako je konzumace lepku a kouření během těhotenství. Autoři ale zdůrazňují, že jejich výzkum nezahrnoval stravování dětí a nemůže definitivně potvrdit příčinnou souvislost.