sobota 27. července 2024

Stát podpoří elektromobily. Podnikatelům dá peníze na nákup nového vozu

Prodej elektromobilů v České republice se tristní. Vláda jej proto chce podpořit dvoumiliardovou dotací a bude doufat, že jí peníze vrátí Evropská unie.

elektroshit

Vláda podpoří prodej elektromobilů.
Zdroj: Needpix

  • Vláda podpoří prodej elektromobilů.
  • Zdroj: Needpix

Česká republika je stále terčem kritiky ze strany Evropské unie i západních ekologů, že v programu dosažení uhlíkové neutrality je pozadu. Výrazně zaostává i v přechodu od spalovacích motorů na elektromobilitu a proto se vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla napnout pozornost tímto směrem. Od prosince spustí výzvu na podporu prodejů elektromobilů v podobě dotací, které by na nákup tohoto typu vozů měly dostat podnikatelské subjekty. Celkem vláda chce mezi podnikatele rozdělit necelé dvě miliardy korun. S programem přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu, které počítá s tím, že vložené peníze České republice vrátí Evropská unie. Věc má však jeden háček. Na evropské peníze Česko dosáhne pouze v případě, že dokáže přesvědčit 4555 podnikatelů ke koupi elektromobilu.

Žádosti podniky mohou podávat od Nového roku do konce září. Ministerstvo počítá s velkým zájmem a údajně se nedostane na všechny žadatele, takže bude rozhodovat rychlost. Podnikatel, který dotaci získá, by měl dostat 200 tisíc na nákup osobního vozu či 300 tisíc na nákladní stroj.

Z evropských států, kde je prodej elektromobilů silně upřednostňován, je Česká republika hluboko pod průměrem. Procentuálně nejvíce elektromobilů dnes jezdí ve Švédsku, kde jich je mezi všemi vozy už skoro 40 procent. Následuje Finsko a Dánsko s více než 30 procenty a na čtvrtém místě je Nizozemsko s 29 procenty. V České republice je po Slovensku a Chorvatsku elektromobilů nejméně.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0890302155
Domácí Česká politika

Vláda schválila Síkelu kandidátem na eurokomisaře

Veronika Vrecionová
Domácí Eurovolby

Vrecionová povede vlivný výbor v europarlamentu

profimedia-0877799855
Zahraniční

Ukrajině do konce roku dáme půl milionu kusů munice, řekl Lipavský v Bruselu

EU
Ekonomika

Inflace v Evropě klesá