sobota 27. července 2024

SPOLU rozjela tvrdou kampaň. Mluví o zdravém rozumu i Putinových idiotech

Koalice SPOLU vstoupila do horké fáze kampaně. Kritici jí však vyčítají, že volí útočnou rétoriku, podobnou té z dob druhé poloviny 20. století.

GOB3YC2WAAAvX_9

Koalice SPOLU rozjela útočnější část předvolební kampaně.
Zdroj: X

  • Koalice SPOLU rozjela útočnější část předvolební kampaně.
  • Zdroj: X

Navzdory slibům o deeskalaci situace v souvislosti s děním na Slovensku, rozjela koalice SPOLU, jak sama tvrdí, horkou kampaň před volbami do Evropské parlamentu. Podle vyjádření jejich lídrů si věří na vítězství, ačkoliv volební průzkumy ji v drtivé většině pasují až na druhé místo, za hnutí ANO. Právě to se stalo hlavním terčem stranických špiček ODS, když s nejostřejším projevem vystoupil lídr kandidátky SPOLU pro nadcházející volby, Alexandr Vondra. "Dokážeme porazit hnutí ANO. Volte ty, kteří dokáží porazit užitečné idioty Vladimíra Putina," hřímal Vondra. Připomněl tím poněkud neštastnou kampaň, kterou právě ODS rozjela proti hnutí ANO, kdy tváře Andreje Babiše a jedničky tohoto hnutí pro nadcházející volby Kláry Dostálové, pomalovali ruskými vlajkami. Za to si vysloužili kritiku i prezidenta Petra Pavla.

Ostatně protiruská hesla se nesla projevy všech stranických špiček sdružených v koalici SPOLU. Předseda ODS Petr Fiala jako už tradičně zmínil válku na Ukrajině a vzrůstající vliv Ruska a Číny ve světě. „Brusel potřebuje více zdravého rozumu a méně ideologie,“ dodal premiér.

O potřebě porazit Andreje Babiše mluvili také lídři obou zbývajících stran koalice, Markéta Pekarová Adamová za TOP 09 a Marian Jurečka za lidovce. "Jedině soudržná společnost je také odolná společnost proti všem těm, kteří si naši bezpečnost a prosperitu nepřejí," uvedla Pekarová Adamová. Její kritici na sociálních sítích se však shodli, že podobné projevy se hojně využívaly za dob socialismu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0670495537
Domácí

ANO půjde do boje o Senát s Motoristy. Pomoci jim v tom může bývalý člen ODS

profimedia-0890302155
Domácí Česká politika

Vláda schválila Síkelu kandidátem na eurokomisaře

Nova_hut_ocelarna
Ekonomika

Liberty propustí polovinu zaměstnanců. Podnik možná koupí Moravia Steel

profimedia-0889217601
Domácí

Praha vyhlašuje boj špatně parkujícím řidičům. Zdraží odtah na dvojnásobek