sobota 27. července 2024

Slavia dvěma rychlými góly srazila Plzeň a živí naději na titul

Fotbalisté pražské Slávie poprvé v sezoně porazili Plzeň a znovu se dotáhli na rozdíl čtyř bodů za vedoucí Spartu.

Ondřej Zamrzlý otevřel skóre už v páté minutě.

Ondřej Zamrzlý otevřel skóre už v páté minutě.
Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

  • Ondřej Zamrzlý otevřel skóre už v páté minutě.
  • Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Slavia vstupovala do nadstavby Fortuna ligy s čtyřbodovým handicapem na vedoucí Spartu. A jelikož ve víkendovém derby se svým městským rivalem uhrála jen remízu, jsou její šance na titul stále menší.

Aby si svěřenci Jindřicha Trpišovského alespoň do příštího kola udrželi teoretickou naději na celkové vítězství v letošním ročníku nejvyšší fotbalové ligy, potřebovali zvládnout domácí utkání s Plzní.

Před téměř osmnácti tisíci diváky v Edenu je za tímto dílčím cílem rychle vyslal Ondřej Zamrzlý. Ten se už v páté minutě dostal k dorážce střílené přihrávky, kterou Jedlička pouze vyrazil před sebe a nedal plzeňskému brankáři šanci - 1:0.

Ještě než se na časomíře objevila dvouciferná hodnota, prohrávali Viktoriáni už o dva góly. Zasloužil se o to Oscar, který zaskočil Jedličku dalekonosnou střelou šajtlí - 2:0. Svěřenci Mirsoslava Koubka s takovým vývojem rozhodně nepočítali a nedokázali na něj reagovat ani poté, co Slávisté uspokojení dvougólovým vedením mírně polevili ve své aktivitě.

Do druhého poločasu Plzeňané vstoupili hodně aktivně s cílem zápas zdramatizovat. Ve 47. minutě se jim to mohlo podařit z pokutového kopu, ale ten byl po dlouhém přezkoumávání VARem odvolán. Po úvodním tlaku Západočechů navíc znovu postupně přebírali otěže utkání domácí.

V 65. minutě mohl Provod pečetit vítězství, ale jeho gól kvůli ofsajdu neplatil. Gólovou tečku za utkáním tak napsal až Václav Jurečka, který se v nastaveném čase trefil po centru Matěje Juráska.

Slávisté díky jednoznačné výhře nad Plzní snížili manko na vedoucí Spartu znovu na čtyři body a drží si alespoň teoretickou naději na titul. Aby se však proměnila v realitu, museli by ve zbylých dvou kolech být stoprocentní, zatímco Sparta by musela v utkáních s Mladou Boleslaví a s Plzní poztrácet pět bodů.

SK Slavia Praha - FC Viktoria Plzeň 3:0 (2:0)

Branky: 5. Zmrzlý, 10. Oscar, 90+8. Jurečka (Jurásek)

Držení míče: 60 % : 40 %.
Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 6:1. Rohy: 7:8. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 15:14.

Autor: Ota Černý

Související

Hráči FC Viktoria Plzeň
Fotbal Evropská liga

Plzeň zná soupeře v boji o Evropu

Milan Heča vychytal cennou remízu.
Fotbal Chance liga

První překvapení nového ročníku: Slavia remizovala na Slovácku

Tijani se ve Slávii neuchytil.
Fotbal

Tijani opouští Slávii a míří za hvězdným trenérem do Anglie

Tomáš Chorý si vysloužil místo v reprezentaci.
Fotbal Chance liga

Přestupová bomba v nejvyšší lize: Chorý opouští Plzeň