sobota 2. srpna 2025

Sladké nápoje a jídlo z fastfoodů rapidně zvyšují riziko rakoviny plic

Rizikové jsou také brambůrky, mražené polotovary, instantní polévky a další ultrazpracované potraviny.

50432119403_3232b0dc4c_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Ultrazpracované potraviny mají nízkou výživovou hodnotu a jsou plné nezdravých chemických látek jako jsou umělá barviva, dochucovadla, emulgátory nebo konzervační látky proti plísním a bakteriím. Ty v těle způsobují záněty a oslabují imunitní systém, což vytváří perfektní podmínky pro rakovinové bujení. 

Lékaři, kteří sledovali jídelní návyky více než sto tisíc lidí po dobu 12 let a porovnávali je se zdravotními záznamy, zjistili, že osoby, která konzumovaly ultrazpracované potraviny ve velkém, měly riziko vzniku rakoviny plic o 41 procent vyšší, než lidé, kteří se jim zcela vyhýbali, nebo je konzumovali jen příležitostně.

Podle odborníků studie neříká, že rakovinu plic způsobuje konzumace ultrazpracovaných potravin. Má ale podle nich na propuknutí nemoci značný podíl.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: BHJ Group

Související

524718514_1217788340389465_5446228411495756530_n
Hudba

Zemřel původní zpěvák Iron Maiden. Zpíval i v kapele The Sweet

peníze
Ekonomika

Ceny rostou, životní úroveň stagnuje. Česko žije hlavně z minulé slávy

nákup
Zahraniční

Počasí žene ceny potravin nahoru po celém světě

brambory
Zdraví Zajímavosti

Mezi superpotraviny patří i obyčejné brambory nebo mrkev