sobota 27. července 2024

Revizor Anděl i policejní rada Vacátko. Jaroslav Marvan zemřel před 50 lety

Od smrti Jaroslava Marvana uplynulo přesně 50 let. Jeho filmy jsou však návštěvníky na televizních obrazovkách dodnes.

Jaroslav Marvan ve filmu Neděle ve všední den (1962)

Jaroslav Marvan ve filmu Neděle ve všední den (1962)
Zdroj: IMDb / Ústřední půjčovna filmů

  • Jaroslav Marvan ve filmu Neděle ve všední den (1962)
  • Zdroj: IMDb / Ústřední půjčovna filmů

21. květen 1974 znamenal pro tehdejší československou kulturu černý den. V tento den, přesně před 50 lety, zemřel jeden z nejznámějších tuzemských herců 20. století, Jaroslav Marvan. Ten si obrovskou diváckou oblibu získal ještě za první republiky, nijak výrazně jej nepoškodila ani válka a úspěch slavil i v budovatelských filmech v poválečném období. Filmoví historici se shodují na tom, že byl všestranným hercem, který našel uplatnění u filmu, v televizi i na divadle.

Marvan, který se narodil v prosinci 1901, se herectví začal věnovat už v éře němého filmu. V té době se také seznámil s Vlastou Burianem, který z něho ve 30. letech udělal hvězdu první kategorie. Marvan totiž hrál v jeho nejznámějších filmech jako U pokladny stál, Přednosta stanice, Ducháček to zařídí nebo Tři vejce do skla a svůj tehdejší věhlas zúročil po druhé světové válce, když Burian byl uvězněn za vyfabulovanou spolupráci s Němci.

Marvan z ničeho takového osočen nebyl, a proto se z něho po válce stal nejslavnější herec tehdejšího Československa. Když v roce 1952 natočil komedii Dovolená s Andělem, jeho věhlas se přelil i do dalších zemí. Na svou druhou životní roli však musel čekat dlouho a dočkal se jí až na sklonku života. Na přelomu 60. a 70. let totiž ztvárnil úlohu policejního rady Vacátka z seriálu Hříšní lidé města pražského a v následujících pěti filmech. To už jej však trápily zdravotní potíže. Zahrál si ještě ve známých seriálech F. L. Věk a Růže a prsten, ovšem jeho role ve filmu Noc na Karlštejně byla jeho poslední a tu už dohrával s velkými obtížemi. Úlohu Evžena Humla ve slavném seriálu Chalupáři už po něm musel převzít Jiří Sovák.

Autor: Jan Skala

Související

Kypr
Zahraniční Výročí

Turecká invaze na Kypr začala před 50 lety

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida