sobota 27. července 2024

Rakousko zpustošily povodně

Povodně v Rakousku zdevastovaly obce a ochromily dopravu.

profimedia-0880272301

Následky povodní ve Štýrsku.
Zdroj: Profimedia

  • Následky povodní ve Štýrsku.
  • Zdroj: Profimedia

O víkendu zasáhly Rakousko vydatné srážky a následné záplavy, které způsobily rozsáhlé škody. Rozvodněné řeky strhávaly auta, ničily domy a záchranáři museli evakuovat obyvatele vrtulníky. Silné deště způsobily záplavy, které zničily nebo znemožnily přístup k několika volebním místnostem, zejména ve Štýrsku, provincii na hranici se Slovinskem.

Mimo jiné byly zasaženy volební místnosti v Deutschfeistritzu severně od Grazu a v okrese Hartberg-Fürstenfeld. Místní úřady přesunuly volební místnosti na náhradní místa, aby voliči mohli bez problémů hlasovat. O nových volebních místech byli voliči informováni prostřednictvím sociálních sítí a pouličních cedulí.

Nejdramatičtější situace byla v Burgenlandsku, byla na pomoc povolána armáda. Přívalové deště zasáhly vesnice, z nichž záchranáři museli evakuovat asi 50 lidí. Evakuace byla nutná i v pečovatelském domě v Neudau ve Štýrsku, kde bylo přemístěno čtyřicet obyvatel. Úřady uzavřely některé silnice, odstranění škod bude trvat týdny.

Ve Štýrsku sesuv půdy zablokoval dálnici A9 u města Übelbach. Na odklízení pracuje dvacet nákladních automobilů a sedm bagrů, dálnice zůstane uzavřená minimálně do příštího víkendu. U Leobenu zemřel 36letý bagrista při likvidaci škod, když se převrátil s bagrem do potoka. Sesuv půdy zasáhl také dálnici A2 poblíž Grazu, což vedlo k jejímu dočasnému uzavření na obou stranách v neděli. Tyrolsko postihly lokální sesuvy půdy po přívalových deštích a krupobití. V Dolních Rakousích hasiči vyjížděli ve 40 případech k odčerpávání vody ze zaplavených domů.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Světové lesy ohrožují invazní druhy a požáry způsobené klimatickými změnami

profimedia-0891622654
Zahraniční

Sesuvy půdy v Etiopii zabily přes 200 lidí

profimedia-0677513308
Zahraniční

Čína se potýká se silnými dešti. Povodně decimují severozápad země

profimedia-0888103222
Zahraniční

Počty lesních požárů v brazilské Amazonii dosáhly 20letého maxima