sobota 27. července 2024

Průměrná inflace v EU je nižší než v Česku

Inflace v EU stagnuje, v Česku však roste.

vlajky států EU

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Spotřebitelské ceny v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta, což znamená, že inflace zůstala na stejné úrovni jako v březnu. V České republice však inflace vzrostla z březnových 2,2 procenta na 3,1 procenta, informoval evropský statistický úřad (Eurostat).

Před rokem činil meziroční růst spotřebitelských cen v EU 8,1 procenta, což znamená výrazný pokles inflace za posledních dvanáct měsíců. Naopak v Česku inflace stoupá, což ukazuje na rozdílné ekonomické podmínky v jednotlivých zemích EU. Eurostat při výpočtech používá harmonizované údaje, které se mohou lišit od metodiky Českého statistického úřadu.

V eurozóně zůstala inflace stabilní na 2,4 procenta, což se blíží dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky (ECB). Ta předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb, aby inflaci zkrotila, ale loni v říjnu tento proces přerušila a od té doby udržuje základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. Nejnižší míru inflace v dubnu zaznamenaly Litva (0,4 %), Dánsko (0,5 %) a Finsko (0,6 %). Naopak nejvyšší inflaci vykázaly Rumunsko (6,2 %), Belgie (4,9 %) a Chorvatsko (4,7 %).

Autor: Šimon Mitro

Související

EU
Ekonomika

Inflace v Evropě klesá

brambory
Ekonomika

Zdražují brambory, jablka i jogurty

peníze
Ekonomika

Česko má dvouprocentní inflaci

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně klesla na 2,5 procenta