sobota 27. července 2024

Přihlášky do druhého kola přijímaček na střední školy mohou studenti posílat do pátku

Žáci, kteří neuspěli v prvním kole přijímacího řízení na střední školy, mají možnost podat přihlášku do druhého kola prostřednictvím systému DiPSy do pátku 24. května.

profimedia-0864214526

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Uchazeči o studium na středních školách, kteří dosud neuspěli, mají možnost podat přihlášku do druhého kola přijímacího řízení v systému DiPSy. Termín pro podání přihlášky je nejpozději do pátku 24. května do půlnoci Přesný počet volných míst by měl Cermat zveřejnit v úterý, s předběžným odhadem kolem 25 700 volných míst.

Zájemci se mohou hlásit na tři obory bez talentové zkoušky a dva obory s talentovou zkouškou, jejichž seznam s volnou kapacitou je dostupný v systému DiPSy. Školy budou o přijetí rozhodovat na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky z prvního kola.

Letos se na střední školy hlásilo 157 tisíc uchazečů, kteří podali téměř 420 tisíc přihlášek. V prvním kole uspělo téměř 82 procent žáků, neúspěšných bylo zhruba 29 tisíc. Z devátých tříd se na střední školu dostalo 94 procent žáků, nejnižší úspěšnost byla v Praze. Tři čtvrtiny přijatých deváťáků se dostaly na svou preferovanou školu.

Na osmiletá gymnázia se nedostalo asi 53 procent uchazečů, zatímco u šestiletých gymnázií bylo neúspěšných přibližně 68 procent žáků. Ministerstvo školství očekává, že většina těchto žáků bude pokračovat ve studiu na základní škole, ale i oni mají možnost podat přihlášku ve druhém kole. Školní přijímací zkoušky i talentové zkoušky ve druhém kole se budou konat od 8. do 12. června. Ředitelé škol zveřejní výsledky 21. června v systému DiPSy, na webu a úřední desce školy.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0886608626
Domácí Školství

Angličtina od první třídy. Bek chce rozšířit povinné jazyky

studenti
Domácí Školství

Na střední školy se dostala většina ukrajinských žáků

Děti ve školách se nezřídka potýkají se zdravotními potížemi
Domácí

Učitelé často nevědí, jak pomoci dětem se zdravotními problémy. Vznikne manuál

profimedia-0877047839
Domácí Školství

Maturity čekají změny. Může je nahradit absolventská práce