sobota 27. července 2024

Překvapení z Ústí narazí ve finále na hegemona z Nymburku

Kolos z Polabí chce zpátky na trůn, proti budou vítězové El Nordica

profimedia-0853563038.jpg

Basketbalisté Ústí jsou ve finále.
Zdroj: profimedia

  • Basketbalisté Ústí jsou ve finále.
  • Zdroj: profimedia

Finále může začít, nejvyšší basketbalové soutěž zná soky pro souboj o pohár Jiřího Zídka. Loňské finalisty z Opavy a Děčína střídá nesourodá dvojice Nymburk a Ústí nad Labem.

Favoritem je pochopitelně Nymburk. Stačí si přečíst jména vítězů od roku 2004. Velká nuda, 18krát za sebou stejný klub z Polabí, jen loni to nevyšlo. Letos hegemon českého basketbalu vyhrál základní část i s nadstavbou a v play-off přešel v nejkratší možné době do finále přes Olomouc (4:0) i přes ostravské překvapení (4:0).

Soupeře z Ústí ve statistikách s cedulkou titul nebo medaile nenajdete, celek ze severu Čech se pyšní "pouze" čtvrtým místem ze sezóny 2021/2022, loni vypadl ve čtvrtfinále s Pardubicemi.

Jenže letos oplatil perníkářům porážku ve stejné fázi soutěže (4:1) a v drsném, napínavém a místy nechutném El Nordico přetlačil Děčín 4:3 na zápasy a postoupil do finále.

Takže překvapení? Ne tak docela. „Dali jsme si jako cíl postup do finále někdy v lednu nebo únoru. Jsem na kluky hrozně hrdý,“ pochválil tým po zápase číslo sedm s Děčínem trenér Šotnar.

Nymburk je před sérií rozhodně favoritem, i proto, že první duely odehraje na domácí palubovce. Ústí je ale v eufórii, nemá co ztratit. Severočeši celou sezónu šlapali, po základní části a nadstavbě skončili třetí. Ve vzájemných zápasech mají navíc se sběratelem titulů vyrovnanou bilanci 2:2 na zápasy.

Finálová série odstartuje v úterý 21. května od 18 hodin.

Autor: Evžen Zavadil

Související

Harry Kane sní o první velké trofeji.
Fotbal EURO 2024

Anglie si to o titul na Euru rozdá se Španělskem

Brankář Sergej Bobrovskij se Stanley Cupem
Hokej NHL

Stanley Cup vyhrála poprvé v historii Florida

Hráči Floridy se radují z dalšího vítězství.
Hokej NHL

Florida je krůček od historického úspěchu

Finále Ligy mistrů hostí Wembley.
Fotbal Liga mistrů

Liga mistrů vrcholí, naposledy v současném formátu