Potraviny živočišného původu v Česku jsou téměř bez závad

V roce 2024 Státní veterinární správa provedla přes 125 tisíc testů potravin živočišného původu a nevyhovujících vzorků bylo jen 0,02 procenta.

Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: aholddelhaize.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: aholddelhaize.com

V roce 2024 provedla Státní veterinární správa přes 125 tisíc testů na přítomnost škodlivých látek v mase, mléce, vejcích i medu. Pouze 0,02 procenta vzorků nesplnilo přísné limity, což je velmi dobrý výsledek.

Většina potravin byla čistá, objevily se jen ojedinělé případy nepovolených látek, například v mase ze Slovenska či Rakouska, které byly řešeny podle evropských pravidel. Také ryby byly většinou bez závad, i když u některých chovů byl zaznamenán zakázaný lék.

Celkově je kvalita potravin živočišného původu v Česku dlouhodobě velmi dobrá a bezpečná pro spotřebitele.

Autor: Šimon Mitro

Související

Albert
Domácí Nakupování

Češi nakupují potraviny nejčastěji několikrát týdně, preferují hypermarkety

snídaně
Domácí Jídlo

Češi jedí hlavně doma. Rozvozy nefrčí

zbytky
Domácí

Češi ročně vyhodí průměrně 38 kilo jídla, přicházejí tak o tisíce korun

kukuřice
Světové dny Jídlo

Kukuřičný den