sobota 27. července 2024

Policie vyšetřuje desítky lidí. Slovensko odmítá vyhlášení výjimečného stavu

Už skoro padesátku osob prošetřuje slovenská policie v souvislosti se schvalováním atentátu na Roberta Fica. Ten stále zůstává ve vážném stavu v banskobystrické nemocnici.

profimedia-0874393480

Ministr obrany Robert Kaliňák oznámil, ve výjimečný stav v zemi nevyhlásí.
Zdroj: Profimedia

  • Ministr obrany Robert Kaliňák oznámil, ve výjimečný stav v zemi nevyhlásí.
  • Zdroj: Profimedia

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák, který už de facto převzal vedení slovenské vlády i strany SMER-SD, znovu odmítl vyhlášení výjimečného stavu v souvislosti s týden starým útokem na premiéra Roberta Fica. Podle něho by se sice výrazně zrychlilo řízení s lidmi podezřelými ze schvalování atentátu, ale výrazně by to narušilo chod demokracie na Slovensku. Navíc by se mohla vyhrotit už tak velmi napjatá situace, která v zemi panuje několik měsíců od posledních parlamentních voleb, z nichž vzešel jako vítěz právě Robert Fico a jeho strana.

V současné době slovenská policie vyšetřuje 48 případů schvalování atentátu, nenávistných projevů a vyhrožování politickým představitelům. Jak uvedl ministr zahraničí Matúš Šutaj Eštok, může se ještě tento týden číslo zdvojnásobit. Muži zákona proto v těchto dnech poskytují ochranu slovenským politikům z koaličních i opozičních stran.

Robert Fico zůstává po útoku z minulé středy ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak uvedl Kaliňák, premiér ještě nezapočal rehabilitaci a je stále vyloučený jeho převoz z Banské Bystrice do Bratislavy. Ficův atentátník Juraj Cintula je ve vazební věznici, kde si počká na soud, hrozí mu až doživotní trest. Navíc je zde možnost, že prokuratura útok označí jako teroristický čin.

Autor: Jan Skala

Související

pjimage-2020-08-02T174512.690-e1596604208828
Zahraniční

Americká policie zatkla mexického drogového krále a jeho pobočníka

1024px-Brusel,_Anspach_IV
Krimi

Belgická policie udělala razii proti terorismu. Zatkla sedm osob

Sarajevo_trial
Zahraniční

Způsobil světovou válku, ale jejího konce se nedožil. Principovi by dnes bylo 130 let

profimedia-0892189296
Zahraniční

Klimatičtí aktivisté se přilepili k frankfurtskému letišti. Provoz stál hodiny