sobota 27. července 2024

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

Vystrčil na návštěvě Moldavska podpořil zájem země o vstup do EU. Řekl, že státy plnící dlouhodobě podmínky mají mít možnost připojit se k Unii.

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Zdroj: Senát ČR

  • Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
  • Zdroj: Senát ČR

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se vydal na dvoudenní pracovní cestu do Moldavska, kde ho čekala série jednání s významnými politiky země. Hned po příjezdu se setkal s předsedou Parlamentu Moldavska Igorem Grosu, místopředsedkyní Doinou Gherman a premiérem Dorinem Receanem. Diskutovali o podpoře Moldavska při jeho integraci do EU a dopadech ruské agrese na region.

Český Senát považuje návštěvu moldavského parlamentu a Moldavska za velmi důležitou a oboustranně přínosnou. Přijeli jsme i proto, abychom jednoznačně potvrdili, že Česká republika podporuje vstup Moldavska do Evropské unie,“ řekl Vystrčil na tiskové konferenci. Dodal také, že bych EU měla být schopná podobně odvážného kroku jako v roce 2004, kdy vstoupilo do Unie deset nových zemí.

Jednání s Grosuem se týkala podpory Moldavska v integraci do EU, stavu moldavských reforem a regionální politiky. S Gherman se zabývali rozdíly v regionech, zatímco s Receanem diskutovali o přínosu dalšího rozšiřování EU a strategické nezávislosti demokratických zemí.

Vystrčilova delegace se dále zúčastní uctění památky československých legionářů a zahájí výstavu hradů a zámků ČR v Moldavsku. Jeho společníky jsou místopředseda evropského výboru Jiří Dušek a další senátoři, spolu s ředitelem Národního Muzea ČR a zástupci ministerstva zahraničních věcí a Akademie věd ČR. Další část programu zahrnuje návštěvu centra pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny a setkání s místními politiky a nevládními organizacemi zabývajícími se rozvojovou pomocí.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0670495537
Domácí

ANO půjde do boje o Senát s Motoristy. Pomoci jim v tom může bývalý člen ODS

profimedia-0890302155
Domácí Česká politika

Vláda schválila Síkelu kandidátem na eurokomisaře

Veronika Vrecionová
Domácí Eurovolby

Vrecionová povede vlivný výbor v europarlamentu

profimedia-0877799855
Zahraniční

Ukrajině do konce roku dáme půl milionu kusů munice, řekl Lipavský v Bruselu