Počasí ovlivňuje chuť ginu. Půjde jeho cena nahoru?

Hlavní složkou pravého ginu jsou modrofialové bobule jalovce, které lihovině dodávají její specifickou chuť a vůni. Dlouhé a vydatné deště v oblastech, ve kterých se jalovec běžně pěstuje, ohrožují kvalitu plodů.

9264359742_cce6f4ba57_c

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Sesbírané bobule se musí před zpracováním déle sušit a kvůli tomu ztrácí až 12 procent svého aroma. Gin má kvůli tomu výrazně odlišnou chuť a jeho kvalita rapidně klesá. Výrobci prémiových ginů proto musí dlouhou dobu hledat vhodného dodavatele s kvalitním jalovcem, aby si nápoj zachoval svůj typický chuťový profil. To se může promítnout v ceně ginu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

dbfd9d9763df7c2480654c836858-1636773
Domácí

Česko má za sebou nejteplejší den. Nejvíce teploměr ukázal v Doksanech

léto
Domácí

Bouřky přinesou krátké ochlazení, pak přijdou znovu tropy

bouřka
Domácí

Tropické počasí zchladí bouřky

GtGIrSabMAAH6gP
Zahraniční

Jihoafrickou republiku postihly rozsáhlé záplavy. Mrtvých je už skoro padesát