čtvrtek 16. října 2025

Pití slazených i dietních nápojů zvyšuje riziko onemocnění jater

Slazené nápoje a zejména jejich dietní alternativy značně zvyšují riziko život ohrožujícího nealkoholového ztučnění jater.

Mocktail-131638-pixahive

Ilustrační foto.
Zdroj: PixaHive

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PixaHive

Lékařská studie, která po dobu deseti let sledovala zdraví bezmála 124 tisíc osob se zdravými játry, přišla se zjištěním, že konzumace jedné plechovky slazeného nápoje denně zvyšuje riziko ztučnění jater o 50 procent. Ty, co si mysleli, že pití dietních nápojů je zdravější, vědci vyvedli z omylu. Pití jednoho dietního nápoje denně toto riziko zvyšuje až na 60 procent. Dietní nápoje totiž mění střevní mikrobiom, který naruší pocit sytosti. To vede k větší chuti na sladké a vylučování inzulínu do krevního oběhu.

Nealkoholové ztučnění jater může vést stejně jako u alkoholiků k cirhóze, nebo rakovině.

Autor: Zuzana Beranová

Související

operace
Zahraniční Zdraví

Chirurgové v Číně transplantovali prasečí játra žijícímu pacientovi

Ilustrační obrázek
Zdraví Zajímavosti

Miliony lidí po celém světě neví, že mají ztučněná játra

rakovina jater
Zdraví

Čeští vědci objevili možnou slabinu rakoviny jater

6037476189_28dcc1cd3d_c
Zdraví Zajímavosti

Nápoje a potraviny s umělými sladidly vyvolávají větší pocit hladu