úterý 22. října 2024

Pardubičtí už mohou využívat nová nástupiště

Po třech a půl letech rekonstrukce se v úterý slavnostně otevřela zrekonstruovaná nástupiště v Pardubicích a nová zastávka Pardubice centrum.

Rekonstrukce nádraží v Pardubicích.

Rekonstrukce nádraží v Pardubicích.
Zdroj: MDČR

  • Rekonstrukce nádraží v Pardubicích.
  • Zdroj: MDČR

Cestující v Pardubicích se konečně dočkají moderního a komfortního nádraží. Po třech a půl letech rekonstrukce se dnes slavnostně otevřela zrekonstruovaná nástupiště a nová zastávka Pardubice centrum. Celkové náklady na modernizaci dosáhly téměř sedmi miliard korun.

Rekonstrukce pardubického uzlu je významná nejen v kontextu Česka, ale i celé Evropy, protože tudy projíždí mezinárodní vlaky. Díky stavbě se navíc podařilo také propojit dvě doposud oddělené části města. Stavba zlepší život cestujícím, kteří Pardubicemi jen projíždí, ale i místním,“ říká premiér Petr Fiala (ODS).

Vlaky budou od 9. června zajíždět i na novou zastávku Pardubice centrum, která se nachází blíž k centru města. „Cestujícím přinese výrazné zkrácení docházkové vzdálenosti do středu města. Budou sem zajíždět všechny vlaky od Hradce Králové a v dopravní špičce také od Chrudimi,“ popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Zastávka je bezbariérová a má dva přístřešky.

Nyní začíná druhá etapa rekonstrukce památkově chráněné budovy v Pardubicích. Vznikne zde moderní zázemí pro cestující, včetně odbavovací haly, toalet, komerčních prostor a kanceláří. Rekonstrukce bytového domu je plánována na konec. Práce budou probíhat za provozu a hotovo bude na konci roku 2026.

Autor: Šimon Mitro

Související

železnice
Domácí

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zahraniční Zelená energie

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku

Vizualizace vysokorychlostní tratě
Domácí

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět u příští rok

Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Začíná obnova plzeňského nádraží na Jižním Předměstí