sobota 27. července 2024

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

Násilí a hladomor v Súdánu se snaží zastavit OSN. Hladomor zasáhl miliony lidí včetně dětí.

profimedia-0873465333

Dítě v Súdánu (15. 5. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Dítě v Súdánu (15. 5. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Komisař OSN pro lidská práva, Volker Türk, se osobně zapojil do snah o zastavení eskalujícího násilí v Súdánu, které ohrožuje miliony civilistů. Humanitární pracovníci varují, že obyvatelé země čelí hladomoru.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) se Türk v úterý telefonicky spojil s generálem Abdel Fattah Al-Burhanem, velitelem súdánských ozbrojených sil, a generálem Mohamedem Hamdanem Dagalem, vůdcem konkurenčních Rychlých podpůrných sil. Türk oba generály vyzval k okamžitému uklidnění situace

Türk varoval, že pokračující boje v El-Fasheru, kde je více než 1,8 milionu obyvatel a vnitřně vysídlených osob v bezprostředním ohrožení hladomorem, budou mít katastrofální dopad na civilisty a prohloubí mezikomunitní konflikty. Připomněl oběma velitelům jejich povinnosti podle mezinárodního humanitárního práva a vyzval je k dodržování principů rozlišování, proporcionality a opatrnosti.

Třináct měsíců trvající válka v Súdánu zanechala polovinu populace závislou na humanitární pomoci, jde přitom o ohromujících 25 milionů lidí, včetně 14 milionů dětí. Miliony lidí byly opakovaně vysídleny a humanitární týmy varují před blížícím se hladomorem s příchodem dešťové sezóny.

OHCHR vyjádřil obavy z dopadů konfliktu napříč Súdánem a zdůraznil kritickou situaci civilistů v El-Fasheru v Dárfúru. Podle zpráv bylo při nedávných bojích v této oblasti zabito nejméně 58 civilistů a dalších 213 bylo zraněno.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Světové lesy ohrožují invazní druhy a požáry způsobené klimatickými změnami

7704332996_2b8f3f72cf_b
Zahraniční

Omezte fosilní paliva, než spálíte zemi, hřímá Guterres z centra OSN

profimedia-0884623810
Zahraniční

Policejní mise z Keni nepomohla. Haiti dál svírají zločinecké gangy

profimedia-0891622654
Zahraniční

Sesuvy půdy v Etiopii zabily přes 200 lidí