sobota 27. července 2024

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo výzvu s cílem finančně podpořit obce a kraje při přípravě projektové dokumentace na výstavbu nebo rekonstrukci bytových domů.

výstavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) spouští výzvu, která má obcím a krajům pomoci financovat přípravu projektů na stavbu či rekonstrukci bytových domů. Z evropských zdrojů na ni rezort vyhradil 400 milionů korun v rámci Národního plánu obnovy. Celkově MMR podpořilo nebo podpoří projektovou přípravu obcí částkou přesahující 1,4 miliardy korun.

Mnoho menších obcí brzdí náklady na přípravu bytových projektů, což jim komplikuje získání dotací nebo úvěrů na stavbu či rekonstrukci. Z Národního plánu obnovy tak nabízíme 400 milionů korun, které pomohou tuto bariéru částečně odstranit,“ uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Finanční pomoc pokryje až 100 procent uznatelných nákladů na pořízení projektové dokumentace a další potřebné kroky až do fáze vyhlášení soutěže na zhotovitele. Cílem je usnadnit samosprávám spolupráci s bankami a developery na projektech dostupného bydlení.

Odborníci doufají, že tato podpora povede ke zvýšení výstavby dostupných nájemních bytů ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. MMR nabízí obcím také poradenství ohledně financování a realizace projektů, aby se zvýšila efektivita a úspěšnost výstavby.

Autor: Šimon Mitro

Související

0000000000000000000 bartoš
Domácí

Deset tisíc za studnu se platit nebude. Bartoš po bouři nevole poplatek sníží

5857825382_4200835193_b (1)
Ekonomika

Ze tří stovek na deset tisíc. Lidé si připlatí za studny či garáže, hrozí jim i pokuty

stavba
Ekonomika Bydlení

Výstavba bytů loni klesla

novostavba
Domácí Bydlení

Lidi v bytové nouzi podpoří nový zákon. Umožní také jednodušší vystěhování nájemníků