sobota 27. července 2024

Nový tchajwanský prezident složil přísahu. Chce posilovat vztahy s USA

Tchajwanský prezident Laj Čching-te se ujal úřadu. Ve svém inauguračním projevu vyzval Čínu, aby ukončila vojenské zastrašování Tchaj-wanu.

profimedia-0874687091

Nový tchajwanský prezident Laj Čching-te
Zdroj: Profimedia

  • Nový tchajwanský prezident Laj Čching-te
  • Zdroj: Profimedia

Nový tchajwanský prezident Laj Čching-te, známý i pod anglickým jménem William Lai, složil v pondělí přísahu a oficiálně se ujal úřadu na příští čtyři roky. Od nového prezidenta se očekává, že bude udržovat silné vazby se Spojenými státy. Laj je od loňského ledna šéfem vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) a od května 2020 působil jako viceprezident Tchaj-wanu. V letech 2017 až 2019 zastával funkci premiéra.

Nový prezident apeloval na Čínu, aby zastavila politické a vojenské nátlaky a spolupracovala na udržení míru a stability v regionu. Inaugurace se zúčastnili představitelé dvanácti států, které oficiálně uznávají Tchaj-wan. Americký ministr zahraničí Antony Blinken poslal novému prezidentovi blahopřání.

Laj při inauguraci zdůraznil, že budoucnost Tchaj-wanu mohou určovat jen jeho obyvatelé, a zároveň se vyslovil proti sjednocení s Čínou. Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a vyhrožuje vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan však od roku 1949 funguje de facto nezávisle s vlastní vládou a demokratickým zřízením, zatímco Čína zůstává pod vládou jedné politické strany. Vládnoucí DPP je tradičně vnímána jako strana prosazující nezávislost Tchaj-wanu nebo minimálně zachování současného stavu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bank Of China je jednou ze tří institucí, která Maďarsku půjčila miliardu eur.
Ekonomika

Maďarsko si půjčilo miliardu eur od tří čínských bank. Vrátit ji musí do tří let

prof,
Zahraniční

Tajfun Gaemi zabil na Tchaj-wanu pět lidí. Dnes udeřil na čínské pobřeží

profimedia-0892488115
Zahraniční Auta

Čínské autonomní auto srazilo chodce

profimedia-0891928594
Zahraniční

Čína jako mírotvůrce. Ukrajinu i Rusko posunuje ke společnému jednání