Nízkotučné potraviny při hubnutí pomáhají míň, než si lidé myslí

Nová lékařská studie potvrzuje, že nejlépe a nejsnadněji člověk zhubne po minimálně zpracovaných čerstvých potravinách.

grocery-store-2619380_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Díky konzumaci čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva, masa, mléka, vajíček, ořechů a řady dalších minimálně průmyslově zpracovaných potravin může člověk zhubnout až dvakrát rychleji, než když se snaží držet přísné diety a konzumuje zdravější verze ultrazpracovaných produktů jako jsou nízkotučné jogurty, proteinové tyčinky, dietní nápoje, cereálie, fit instantní kaše nebo polévky. Ty i přes to, že se na první pohled tváří jako nutričně skvělá volba, často obsahují látky, které zvyšují pocit hladu, a ovlivňují také celkový metabolismus těla. 

Podle odborníků je důležité se při hubnutí zaměřit více než na kalorie na kvalitu potravin a sledovat kolik obsahují vlákniny a živin, které jsou pro lidské tělo nejen prospěšné, ale také rychleji stravitelné. 

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Nature

Související

trachom
Zahraniční Zdraví

Fidži vymýtilo nemoc způsobující slepotu

2213951324_42510da0b5_c
Zdraví

Léky na hubnutí snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění

cooked-vegetables-in-a-pan-14803551321Ii
Zdraví

Podzim volá po změně jídelníčku. Tělo potřebuje teplou stravu, radí odborníci

komunikace
Světové dny Zdraví

Den balbutiků