sobota 27. července 2024

Největším bankám v Česku stoupl zisk o pětinu

Šestice největších bank v Česku reportuje rekordní zisky, celkem jejich příjmy atakují 18 miliard korun.

Česká spořitelna pobočka

Ilustrační foto.
Zdroj: csas.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: csas.cz

Šest největších bank v Česku zaznamenalo v prvním čtvrtletí letošního roku zisk 17,9 miliardy korun, což je více než pětinový nárůst oproti loňským 14,8 miliardám korun. Analytici připisují tento růst zejména vyšším příjmům z poplatků a provizí, nikoli úrokovým výnosům.

U ČSOB hrála významnou roli pozitivní marže z depozit, zatímco Moneta těžila z přecenění úvěrů. Česká spořitelna zaznamenala růst díky akvizicím klientů Sberbank a Hello Bank, což podpořilo její úvěrové portfolio. ČSOB také výrazně rostlo v úvěrech, zatímco Komerční bance se dařilo o něco méně.

Z jednotlivých bank letos nejvíce vzrostl čistý zisk České spořitelně, a to o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun. ČSOB zaznamenala růst o 14 procent na 4,1 miliardy korun, Raiffeisenbank o 62 procent na 1,4 miliardy korun, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o deset procent na 2,6 miliardy korun a Moneta Money Bank o 5,8 procenta na 1,3 miliardy korun. Naopak Komerční bance čistý zisk klesl o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun.

Šestice největších bank platí z loňského nadměrného zisku takzvanou windfall tax. Stát z této daně vybral 700 milionů korun, což je výrazně méně než očekávaných 33 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje navrhnout zkrácení účinnosti této daně, aby se příští rok již neuplatňovala.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0888206537
Zahraniční

Pražské letiště už funguje v běžném režimu. Jinde se odbavování komplikuje

ČEZ
Ekonomika

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto

Budova Komerční banky na Václavském náměstí.
Domácí

Pražští radní schválili koupi budovy Komerční banky za 3,5 miliardy

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni