sobota 27. července 2024

Nejbohatší země světa těží z ropy i LSD. Jak je na tom Česko?

Přitahují zahraniční investice, mají velké zásoby přírodních zdrojů, lákají turisty nebo jsou proslulé svými kasiny.

Diego Delso

Macao je druhou nejbohatší zemí světa.
Zdroj: Wikimedia Commons / Diego Delso

  • Macao je druhou nejbohatší zemí světa.
  • Zdroj: Wikimedia Commons / Diego Delso

Žebříček zemí světa podle jejich bohatství sestavil magazín Global Finance. Hrubý domácí produkt, kupní síla, míra inflace, životní úroveň – to jsou některá z kritérií, která vedla k sestavení žebříčku. Které země jsou na špici ekonomik?

Desítka nejbohatších zemí světa

10. Norsko

Velké zásoby ropy v moři pohání norskou ekonomiku. Země je největším producentem ropy v západní Evropě a několik desetiletí těží z rostoucích cen. Navíc, když dojde k jakémukoli nepředvídanému hospodářskému problému, mohou se Norové vždy spolehnout na svůj státní investiční fond v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, který je největší na světě.

9. Spojené státy americké

Spojené státy zažily na začátku roku 2020 nejkratší zaznamenanou recesi, která trvala pouhé dva měsíce, a jejich ekonomika je na vzestupu.

8. San Marino

Maličké San Marino je nejstarší republikou v Evropě a pátou nejmenší zemí na světě. Má jen 34 000 obyvatel, ti ale patří k nejbohatším lidem na světě. Pomáhá tomu velmi nízká daň z příjmu, která je přibližně na třetině průměru EU.

7. Švýcarsko

Bílá čokoláda, boby, švýcarský armádní nůž, počítačová myš, ponorný mixér, suchý zip a LSD - to jsou jen některé z vynálezů, které světu přineslo Švýcarsko. Země, kde žije 8,8 milionu obyvatel, vděčí za velkou část svého bohatství bankovním a pojišťovacím službám, cestovnímu ruchu a vývozu farmaceutických výrobků, drahokamů, drahých kovů, přesných nástrojů, především hodinek, lékařských přístrojů a počítačů. Švýcarsko má největší hustotu milionářů na světě.

6. Spojené arabské emiráty

Když se v 50. letech 20. století našla ropa, emiráty se proměnily k nepoznání a obyvatelé se můžou chlubit značným bohatstvím. Tradiční islámská architektura se mísí s nablýskanými nákupními centry a přivádí kvůli práci lidi z celého světa, platy se totiž v zemi nedaní. Původní obyvatelé tvoří asi pětinu populace.

5. Katar

Malý počet obyvatel, asi tři miliony, a k tomu obrovské zásoby ropy, plynu a petrochemických produktů proměnily Katar v zázrak ultramoderní architektury a luxusních nákupních center.

4. Singapur

Nejbohatší osobou žijící v Singapuru je Eduardo Saverin, spoluzakladatel Facebooku, který má majetek v hodnotě minimálně 365 miliard korun. Stejně jako mnoho dalších milionářů a miliardářů si Singapur nevybral náhodou, země je daňovým rájem pro bohaté, kapitálové zisky a dividendy jsou tam osvobozené od daně.

3. Irsko

Irská republika, země s přibližně 5,3 milionu obyvatel, byla jednou z nejhůř postižených zemí finanční krizí v letech 2008 až 2009. Po politicky obtížných reformních opatřeních, jako jsou hluboké škrty v platech ve veřejném sektoru a restrukturalizace bankovního sektoru, se ostrovní stát opět finančně ozdravil, zvýšil míru zaměstnanosti a zaznamenal exponenciální růst HDP na obyvatele.

Irsko je navíc jedním z největších světových daňových rájů pro právnické osoby. Mnoho velkých amerických firem, třeba Apple, Google, Microsoft, Meta a Pfizer, proto přesunulo své daňové sídlo do Irska, aby využilo jednu z nejnižších sazeb daně z příjmu právnických osob, ta dosahuje jen 12,5 procenta.

2. Macao

Asijské Las Vegas je zvláštní správní oblastí Čínské lidové republiky. Když tam v roce 2001 došlo k liberalizaci herního průmyslu, zaznamenala země ohromující růst svého bohatství. S přibližně 700 000 obyvateli a více než 40 kasiny rozmístěnými na území o rozloze asi 30 čtverečních kilometrů se Macao stalo strojem na peníze.

Nejbohatší země světa: Lucembursko

Do Lucemburska se nejezdí jen kvůli přírodě, festivalům a gastronomickým zážitkům. Kdokoliv si tam může zřídit offshore účet v některé z jeho bank a do země už nikdy nevkročit. Lucembursko využívá velkou část svého bohatství k zajištění lepšího bydlení, zdravotní péče a vzdělání pro své obyvatele, kteří se těší zdaleka nejvyšší životní úrovni v eurozóně.

A jak jsme na tom my? Česká republika skončila na 42. místě, za ní je například Polsko, Portugalsko, Maďarsko či Estonsko. Na 50. příčce je Slovensko. Rusko je ještě o deset příček dál.

Opačnému konci vévodí 185. Niger, následuje Mosambik, Demokratická republika Kongo, Středoafrická republika, Burundi a na posledním 190 místě Jižní Súdán.

Související

Bank Of China je jednou ze tří institucí, která Maďarsku půjčila miliardu eur.
Ekonomika

Maďarsko si půjčilo miliardu eur od tří čínských bank. Vrátit ji musí do tří let

38254383995_8afa7748f3_b
Zahraniční

Litva potřebuje víc peněz na obranu. Zaplatí to hlavně kuřáci a pijáci

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika roste, ale méně než se čekalo. Celkově o 0,2 procenta

440771705_819746713301813_6054213618997267265_n
Domácí

Česko neutratilo schválené peníze na obranu. Nebylo to ani 1,5 procenta HDP