sobota 27. července 2024

Navalného matce Rusové ukázali tělo syna, přidali zprávu o jeho přirozené smrti

Ljudmila Navalná ve videu popsala, co jí řekli v trestanecké kolonii, kde zemřel její syn. Vedení tábora po ní žádá rychlý pohřeb a předložilo lékařskou zprávu o přirozené smrti jejího syna.

profimedia-0848659175

Pietní akce za ruského opozičníka Navalého se konají na řadě míst světa.
Zdroj: Profimedia

  • Pietní akce za ruského opozičníka Navalého se konají na řadě míst světa.
  • Zdroj: Profimedia

Emoce kolem smrti ruského opozičního aktivisty Alexeje Navalného, který zemřel v trestanecké kolonii Polární vlk v Jamalo-něneckém okruhu na Sibiři, neutichají. Přestože ruský ministr zahraniční situaci komentoval jako zbytečnou hysterii, americký prezident Joe Biden osobně kondoloval vdově po Navalném a jako hlavního viníka smrti označil svůj ruský protějšek Vladimira Putina. Ten sám se k události zatím oficiálně nevyjádřil.

Matka Navalného musela na Sibiři čekat několik dní, než jí vedení tábora tělo syna ukázalo. Doporučilo jí, aby zařídila rychlý a především tichý pohřeb, oficiálně prý proto, že tělo podléhá rozkladu. Navalná taky dostala zprávu, která hovoří o tom, že její syn zemřel přirozenou smrtí. Už dříve vedení kolonie uvedlo, že se jednalo o náhlou smrt bez zjevných příčin.

Ludmila Navalná řekl, že všechny předložené zprávy podepsala a že žádá vydání těla. „To zatím neudělali. Místo toho mě vydírali, kladli si podmínky, kdy, jak a kde má být Alexej pohřbený, což je nezákonné,“ řekla. Je pravděpodobné, že se Kreml obává toho, aby pohřeb nevyužila ruská opozice k protestním akcím v době, kdy vrcholí přípravy na prezidentské volby.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0891610290
Zahraniční Volby USA

Kamala Harris se dočkala podpory od Baracka Obamy

Tomáš Vendl
Hudba

Zemřel bývalý basista Master´s Hammer. Kapely, která změnila svět tvrdé hudby

profimedia-0210946991
Domácí

Zemřel Karel Dyba, letitý ministr z vlád Václava Klause a Petra Pitharta

Kamala Harris
Zahraniční Volby USA

O kandidatuře Kamaly Harris může být jasno už příští týden