Francouzští vědci ve své studii zkoumali mikroplastovou kontaminaci různých druhů nápojů jako je voda, slazené nápoje, minerální vody, pivo nebo víno. Zaměřili se na plastové láhve, plechovky a skleněné láhve. Přestože očekávali, že nápoje stočené do plastových obalů budou obsahovat nejvíc plastových mikročástic, nebylo tomu tak.
Až padesátkrát větší podíl mikroplastů v sobě ukrývaly nápoje ve skleněných lahvích s kovovým víčkem. Podle složení a barvy plastových mikročástic v nápojích se vědci domnívají, že jde o kousky plastového vnitřku víčka. Ta se totiž skladují před nasazením na láhve v krabicích nebo pytlích a při tření se o sebe narušují ostré kovové hrany plastové vnitřky dalších víček.
Řešení je podle vědců jednoduché. Firmy by měly víčka před použitím pořádně očistit, tak aby se fragmenty plastových úlomků z vnitřku víček nevyplavovaly do nápojů, a bezpečněji je skladovat.
Nejméně kontaminované plasty jsou podle vědců vína stáčená do skleněných lahví s korkovým uzávěrem.