sobota 27. července 2024

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

Světová zdravotnická organizace schválila novou vakcínu proti horečce dengue.

dengue

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Světová zdravotnická organizace (WHO) přechválila novou vakcínu proti horečce dengue s názvem TAK-003. Jde o druhou vakcínu proti této nemoci, kterou WHO schválila. Za vakcínou stojí společnost Takeda a obsahuje oslabené formy všech čtyř sérotypů dengue viru. Je určena pro děti ve věku od 6 do 16 let žijící v oblastech s vysokým výskytem onemocnění. Pro zajištění účinnosti se vakcína podává ve dvou dávkách s tříměsíčním odstupem.

Předkvalifikace vakcíny TAK-003 je významným krokem v boji proti horečce dengue,“ uvedl Rogerio Gaspar, ředitel WHO pro regulaci a předkvalifikaci. „Vakcína se nyní může dostat k lidem prostřednictvím agentur OSN, jako jsou UNICEF a PAHO,“ dodal. WHO vyzývá další výrobce vakcín, aby se o předkvalifikaci svých produktů ucházeli a zajistili tak dostupnost ochrany před dengue všem, kteří ji potřebují.

Dengue je virové onemocnění přenášené komáry. Může se rozvinout v život ohrožující stav. Počet nemocných se celosvětově odhaduje na 100 až 400 milionů ročně. Téměř čtyři miliardy lidí žijí v oblastech s výskytem dengue, především v Asii, Africe a Americe. Nejvyšší počet případů byl zaznamenán v roce 2023, kdy bylo v americkém regionu WHO hlášeno 4,5 milionu nemocných a 2 300 úmrtí. Očekává se, že kvůli klimatickým změnám a urbanizaci bude počet případů dengue stoupat a nemoc se bude šířit do dalších oblastí.

Autor: Šimon Mitro

Související

žloutenka
Domácí Zdraví

Počet případů žloutenky C a E se meziročně zdvojnásobil

profimedia-0877314381
Domácí Zdraví

Pro zajištění léků děláme maximum, tvrdí ministerstvo

GSdNhgRWkAAKCkY
Zahraniční

Na Tour de France se nosí roušky. Organizátoři se obávají nákazy covidem

profimedia-0889797546
Zahraniční

Humanitární krize v Súdánu se prohlubuje