Běžný člověk podle britské studie vyprodukuje v období Vánoc až 23krát více skleníkových plynů, než v jiné běžné dny. Více než 90 procent z nich způsobí dárky. Každý průměrný člověk jich koupí kolem dvaceti. Obaly a vánoční papíry naší planetě také nic dobrého nepřidají. Na druhém místě je cestování. V období Vánoc se lidé vice, než kdy jindy navštěvují. Ať už jde o jízdu autem, nebo letadlem, obě dvě varianty produkují také uhlíkovou stopu. Třetí místo obsadila vánoční výzdoba a stromky. Na zvýšené uhlíkové stopě se podílí i vánoční menu. Více než jídlo produkuje překvapivě větší množství skleníkových plynů alkohol jako je pivo a víno.
Na Štědrý den vytváříme obrovskou uhlíkovou stopu
Lidé čím dál více zapomínají na pravý smysl Vánoc a oddávají se v tomto svátečním čase spíše hodování a utrácení peněz. Možná to mnohé překvapí, ale přehršel jídla, dárků a cestování negativně ovlivňuje naši planetu.
Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Markus Spiske
- Ilustrační foto.
- Zdroj: Pexels / Markus Spiske
Související
Slevová horečka zachvátila Česko. Lidi lákají slevy, ty jsou ale často jen iluzí
Češi začali nákupní šílenství letos rekordně brzy. Už první listopadové víkendy praskaly obchody ve švech a e-shopy hlásily nápor zákazníků, kteří loví nejvýhodnější nabídky. Lidé nakupují s předstihem dárky pod stromeček. Slevy s sebou ale nesou rizika.
- 1 minuta čtení
Den donutů
Pátý listopad patří americkým koblihám.
- 30 sekund čtení
Zubři a divocí koně výrazně zlepšují životní prostředí, potvrdil výzkum
Jak ukázal výzkum jihočeských vědců, zubři a divocí koně významně přispívají k ukládání stovek tun uhlíku do půdy ročně. Zvyšují tak úrodnost půdy a její schopnost zadržovat vodu. Má to i další pozitiva.
- 1 minuta čtení
Den čokolády
Po Mezinárodním dnu čokolády je tady další čokoládový den.
- 30 sekund čtení