sobota 27. července 2024

Mapování nepůvodních druhů proběhne o víkendu. Biosmrště se může zúčastnit každý

Třetí ročník Biosmrště, projektu občanské vědy zaměřeného na mapování nepůvodních druhů v Česku, proběhne od 24. do 26. května.

Sršeň asijská

Sršeň asijská
Zdroj: Pexels / Yamile Garcia

  • Sršeň asijská
  • Zdroj: Pexels / Yamile Garcia

Biosmršť již třetím rokem vyzývá veřejnost k zaznamenání výskytu nepůvodních druhů rostlin a živočichů pomocí aplikace iNaturalist. Nově se sledují i sršeň asijská, alias lovec včel, a kosatec krvavý. Mapování probíhá o víkendu od 24. do 26. května.

Pro zapojení do projektu si stačí nainstalovat aplikaci iNaturalist a zaznamenat své pozorování. Aplikace pomáhá určit druh a údaje se automaticky dostávají do nálezové databáze ochrany přírody.

V minulých ročnících dobrovolníci zaznamenali 29 nepůvodních druhů při 700 pozorování. Vědci tak získali cenné informace o šíření invazních druhů. Letos je důležité včasné zaznamenání invazní sršně asijské, která byla poprvé zaznamenána loni na podzim v Plzni. Kosatec krvavý zase ohrožuje původní kosatec sibiřský křížením a oslabováním jeho populace.

Organizátoři letos více zapojí školy a přírodovědné kroužky. Soutěž má za cíl zaznamenat co nejvíce druhů. Výherci získají přírodovědné ceny a exkurze s výkladem do Průhonického parku. Biosmršť je součástí evropského Bioblitzu, krátkodobé akce na mapování biodiverzity. Vědci z celé Evropy, včetně České republiky, se zapojí do společného mapování.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ždánický les
Domácí Příroda

Ždánický les ochrání ministerstvo spolu s krajem

Vypouštění syslů na Odolickém vrchu.
Domácí Fauna

Na sysly mohou turisté narazit na Odolickém vrchu

Tetřev hlušec
Domácí Fauna

Tetřevům se na Šumavě daří. Jejich populace roste

Kněžice zeleninová
Domácí Příroda

Do Biomsmršti se zapojilo 200 dobrovolníků. Nově byla pozorována kněžice