Dosud farmáři bez vlastních jatek či zpracoven směli prodávat jen omezený počet kusů drůbeže týdně. Nově mohou nabídnout až 2 tisíce kusů ročně, bez ohledu na druh. Změnila se i pravidla pro prodej vajec – zákazníci si je mohou koupit až 28 dní po snůšce, a to do limitu 6 tisíc kusů měsíčně. Naopak maso z nutrií už ze dvora prodávat nelze.
Ministerstvo zároveň připravuje další novelu, která má usnadnit prodej z malých farem s vlastní porážkou. Ty budou moci dodávat své výrobky do obchodů a na trhy až do vzdálenosti 100 kilometrů od provozovny. Ročně tak budou moci nabídnout až 10 tisíc kusů opracované drůbeže nebo králíků.
Novinka také umožní malovýrobcům dodávat pasterované mléko do škol, nemocnic a sociálních zařízení. Cílem úprav je podpora venkova, rozvoj lokální produkce a lepší dostupnost čerstvých potravin, při zachování přísných hygienických standardů.