I přes všechna superlativa luštěniny řada lidí konzumuje jen sporadicky. Vadí jim zdlouhavá příprava a pocit nadýmání, kterým dokážou potrápit. Od nadýmání dokáže pomoci jejich namočení, následné slití a vaření v nové vodě. Dokáže ho také zmírnit dochucení bylinkami jako je kmín, fenykl, kurkuma nebo majoránka. Se zdlouhavou přípravou pomohou již předpřipravené produkty jako jsou luštěniny zavařené ve skle nebo plechovce.
Při slově luštěnina si každý představí hrachovou kaši s párkem, nebo kyselou čočku v vajíčkem. Možností jak konzumovat luštěniny je však nepřeberné množství. Pokud Vám vadí luštěniny jako takové, můžou do jídelníčku zařadit aspoň luštěninové těstoviny, ze kterých lze připravit nejen řada salátů. Luštěnina se dá připadat v malém množství do jakéhokoliv jídla, i například do rajčatové omáčky, nebo do jakékoliv polévky.
Z řady luštěnin lze připravit vynikající dip, třeba cizrnový humus nebo řecký dip fava ze žlutého hrachu, karamelizované cibulky, česneku, oleje a citronové šťávy. Z některých druhů lze připravit i téměř plnohodnotný vegetariánský pokrm. Z černých fazolí, hořčice, strouhanky, česneku například burger, který bude chutnat i masožravcům.
Luštěninu lze připravit i na sladko. V Asii přidávají červené nebo zelené fazole do moci knedlíčků nebo zmrzliny. Výborný čokoládový brownies koláč lze připravit z plechovky fazolí a čokolády. Z hrachové sušené směsi lze ukuchtit cheesecake.