úterý 22. října 2024

Lídři G7 řeší v Itálii podporu Ukrajiny, situaci na Blízkém východě a migrační krizi

Italský summit zemí G7 řeší válečné konflikty i migraci. Zelenskyj podepíše na summitu bezpečnostní dohody se Spojenými státy a Japonskem.

profsss

Foto lídrů zemí G7 ze dne 13. 6. 2024
Zdroj: Profimedia

  • Foto lídrů zemí G7 ze dne 13. 6. 2024
  • Zdroj: Profimedia

Lídři nejvyspělejších zemí světa se sešli v italském Borgo Egnazia, aby projednali klíčové otázky současnosti. Hlavním tématem jednání je pomoc Ukrajině v jejím boji proti ruské agresi. Prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje na summitu podepsat bezpečnostní dohody s USA a Japonskem. Západní země také diskutují o využití zmrazených ruských aktiv ve prospěch Kyjeva, jak oznámil Bílý dům.

Předseda Evropské rady Charles Michel zdůraznil naléhavou potřebu poskytnout Kyjevu finanční prostředky na obnovu a další potřeby. Ukrajina aktuálně upřednostňuje výcvik pilotů, dodávky střel dlouhého doletu a posílení protivzdušné obrany.

Dalším důležitým bodem summitu je Čína, kterou G7 kritizuje za podporu ruské agresi i za neférové obchodní praktiky. Na summit dorazili šéfové Evropské komise, Německa, Velké Británie, Francie, Japonska, Kanady a další. Zelenskyj dorazil na summit během čtvrtečního odpoledne.

V pátek je na programu jednání o migraci a situaci v indopacifickém regionu. Na summitu se také objeví papež František, který bude hovořit o umělé inteligenci a situaci ve Středomoří. Summit probíhá v luxusním středisku Borgo Egnazia s přísnými bezpečnostními opatřeními kvůli očekávaným protestům proti nerovnoměrnému rozdělení bohatství, boji proti klimatickým změnám a válečným konfliktům.

Autor: Šimon Mitro

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

Šanghaj
Ekonomika

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

53559454886_3fdc71133d_b
Zahraniční

Julija Navalná chce být ruskou prezidentkou. Až Putin padne, dodává