sobota 27. července 2024

Léky Betahistin mají výpadek v řadě zemí EU včetně Česka

Problémy s Dostupností Léčiv s Betahistinem: Dodávky Omezeny i v České Republice.

profimedia-0129084182

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Během letošního roku dochází k přerušování dodávek léčiv obsahujících betahistin, léčivou látku využívanou mimo jiné k léčbě závratí spojených s různými onemocněními. Dodávky byly přerušeny z důvodu omezené dostupnosti této látky v požadované kvalitě, což postihuje nejen Českou republiku, ale i více než desítku dalších zemí v Evropské unii.

Na středečním jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv se zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, České neurologické společnosti ČLS JEP a distributorů léčiv snažili najít řešení této situace. V průběhu roku 2023 byly do České republiky sice dodány některé léčivé přípravky s betahistinem, avšak nedokázaly plně nahradit výpadek dalších přípravků této skupiny.

Přistoupili jsme k zákazu distribuce těchto léčivých přípravků do zahraničí, aby nedocházelo k prohloubení jejich nedostupnosti. Další dodávky některých léčivých přípravků s účinnou látkou betahistin jsou plánovány na prosinec, obnovení dodávek dalších léčivých přípravků pak na rok 2024,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví, Jakub Dvořáček.

Státní ústav pro kontrolu léčiv aktivně řeší situaci a jedná s odbornými společnostmi, výrobci a držiteli licence. Betahistin, využívaný k léčbě závratí, není snadno nahraditelný, a proto se všechna opatření zaměřují na maximalizaci dostupnosti tohoto léku pro pacienty, u nichž jeho užívání má klíčový význam pro zachování zdravotního stavu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

profimedia-0877314381
Domácí Zdraví

Pro zajištění léků děláme maximum, tvrdí ministerstvo

trnovský rybník
Domácí

Na 11 místech v republice by se Češi neměli koupat

thomayerova nemocnice
Domácí Zdraví

Nemocnice čeká energetická revoluce

darování krve
Domácí Zdraví

Začala platit nová pravidla pro darování krve. Končí diskriminace homosexuálů